05:09:29 16.04.2024
Stiri

„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, ar putea rămâne fără rețeaua de transport al gazelor. Guvernul amenință cu JUDECATA compania rusească. „Dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, atunci acest lucru se va face din motive POLITICE”

Actualitate 20.10.2022 09:49 Vizualizări1434 Autor: Ziarul National
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, ar putea rămâne fără rețeaua de transport al gazelor. Guvernul amenință cu JUDECATA compania rusească. „Dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, atunci acest lucru se va face din motive POLITICE”


Rușii de la „Gazprom” nu mai au niciun motiv să sisteze livrările de gaze către R. Moldova, după ce ieri, 19 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să ofere, prin intermediul „Energocom”, un credit de peste un miliard de lei companiei „Moldovagaz”, care urmează să plătească consumul din septembrie și avansul pentru octombrie. Astfel, dacă rușii vor decide să sisteze livrarea gazelor, atunci la mijloc vor fi motive eminamente politice și nu comerciale, a declarat aseară prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Secretele puterii”, moderată de Alex Cozer la Jurnal Tv.

Potrivit Nataliei Gavrilița, Guvernul s-a asigurat atunci când a decis să ofere acest împrumut „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”. Astfel, dacă împrumutul de 1,05 miliarde de lei pe care „Energocom” îl oferă „Moldovagaz” nu este restituit până la 1 mai 2023, statul preia rețele de transport al gazelor naturale.

Citește și: Guvernul ÎMPRUMUTĂ cu peste un MILIARD de lei „Moldovagaz”, iar banii vor fi transferați rușilor de la „Gazprom” pentru consumul din septembrie și avansul pentru octombrie. Ce a pus în GAJ „Moldovagaz”

„Noi trebuie să dăm cât mai puține motive „Gazprom” să ne deconecteze și din nou, din păcate, trebuie să venim în ajutorul „Moldovagaz” pentru a rezolva problema lichidităților. Anume această sumă de un miliard 50 de milioane de lei nu-i ajunge „Moldovagaz” pentru a achita avansul către „Gazprom” pentru luna octombrie. Noi am acceptat ca „Energocom” să ajute „Moldovagaz”, îi oferă acest împrumut la dobânda ratei de bază a Băncii Naționale (21,5%) și drept gaj este rețeaua de transport care este un obiectiv de importanță strategică pentru securitatea energetică a republicii”, a explicat Gavrilița.

Totodată, prim-ministra a subliniat că Guvernul întreprinde toate acțiunile pentru a nu da motive celor de la „Gazprom” să sisteze livrările. Acum, dacă se va întâmpla acest lucru, atunci autoritățile vor acționa în judecată gigantul rus.

„Dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, trebuie să fie foarte clar că deconectarea are loc din motive politice, nu comerciale. Vom ataca în judecată, dacă vom fi deconectați. În același timp, dacă nu se întoarce acest împrumut până la data de 1 mai 2023, noi preluăm rețeaua de transport a republicii”, a punctat Gavrilița.

Șefa Guvernului a adăugat că, în luna octombrie, „Gazprom” livrează R. Moldova cu 30% mai puține volume de gaz decât necesarul, iar pentru noiembrie nu au fost rezervate volume adiționale, în condițiile în care consumul va crește. Asta ar însemna că în noiembrie ar putea fi livrate gaze naturale cu 60% mai puțin decât volumul necesar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md