04:34:44 16.04.2024
Stiri

Guvernul ÎMPRUMUTĂ cu peste un MILIARD de lei „Moldovagaz”, iar banii vor fi transferați rușilor de la „Gazprom” pentru consumul din septembrie și avansul pentru octombrie. Ce a pus în GAJ „Moldovagaz”

Actualitate 19.10.2022 19:50 Vizualizări2290 Autor: Ziarul National
Guvernul ÎMPRUMUTĂ cu peste un MILIARD de lei „Moldovagaz”, iar banii vor fi transferați rușilor de la „Gazprom” pentru consumul din septembrie și avansul pentru octombrie. Ce a pus în GAJ „Moldovagaz”


S.A. „Energocom” va oferi un împrumut de peste un miliard de lei S.A. „Moldovagaz”, pentru ca furnizorul să plătească rușilor de la „Gazprom” consumul de gaze din septembrie și avansul pentru luna octombrie. Decizia a fost luată în această seară, 19 octombrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Potrivit deciziei CSE, „Energocom” va încheia un contract de împrumut cu ,,Moldovagaz” fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora, prin care va acorda filialei „Gazprom” un împrumut în următoarele condiții obligatorii:

-Suma împrumutului: 1 050 000 000 de lei moldovenești;

-Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;

-Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;

-Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual);

- Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.

„Am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al republicii. Această decizie va permite achitarea integrală de către „Moldovagaz” către „Gazprom” a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie”, a explicat vicepremierul Andrei Spînu.

De menționat că rușii de la „Gazprom” au avertizat autoritățile de la Chișinău despre sistarea completă a gazelor, în cazul în care nu se plătește avansul pentru volumele de gaz rezervate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md