00:24:45 08.10.2022
Stiri

Dodon, care ar fi acționat în interesul unui grup CRIMINAL organizat, șanse mari să ajungă la PUȘCĂRIE: Procurorii spun că au PROBE, potrivit cărora ex-președintele ar fi cauzat statului prejudicii de 124 de MILIOANE de lei

Actualitate 09.08.2022 11:09 Vizualizări13380 Autor: Ziarul National
Dodon, care ar fi acționat în interesul unui grup CRIMINAL organizat, șanse mari să ajungă la PUȘCĂRIE: Procurorii spun că au PROBE, potrivit cărora ex-președintele ar fi cauzat statului prejudicii de 124 de MILIOANE de lei


Ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, învinuit în dosarul „Energocom”, a ajuns pe banca acuzaților. Procuratura Generală a finisat acțiunile de urmărire penală pe episodul incriminat fostului șef de stat, iar acum apărătorii acestuia pot examina materialele urmăririi penale.

Potrivit Procuraturii Generale, lui Dodon i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Citește și: VIDEO // Probleme mari pentru Dodon. Un fost consilier PREZIDENȚIAL prezintă PROBE noi despre schema privind importul de energie electrică din Ucraina: „Prejudiciul este de 14,5 milioane de dolari, iar 50% au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc”

Învinuirea formulată fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-vicepremier, ministru al Economiei și Comerțului.

Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, a semnat, în perioada lunii mai 2008, avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce vizau activitatea Ministerului Economiei și Comerțului și, în special, atribuțiile funcționale al ministrului Economiei și Comerțului.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină, prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 de dolari SUA pentru 1 kw/h și, respectiv, de 0,058 de dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv. Acest lucru s-a întâmplat deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acestei scheme, statului i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, bani care au fost transferați ulterior pe conturile unor companii off-shore.

„În cadrul urmăriri penale au fost obținute probe care dovedesc caracterul prejudiciabil al contractului de achiziție a energiei electrice, încheiat în detrimentul intereselor statului, și anume existența la acel moment a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate de către ЗАО „Молдавская ГРЭС” cu agenți economici din străinătate la prețuri mult mai mici decât prețul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom” de la companie străină din Ungaria, energiei electrică ce era livrată prin rețelele electrice al R. Moldova în baza unui contract de agent dintreSA „Energocom” în calitate de Executor și ЗАО „Молдавская ГРЭС” în calitate de client”, susține Procuratura Generală.

Aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetățeni ai R. Moldova.

Procuratura subliniază că episodul incriminat lui Dodon a fost disjuns într-o procedură separată din dosarul de bază.

„Urmărirea penală continuă în privința unor persoane fizice, companii străine, înregistrate în zone off-shore, pe contul cărora au fost transferate o parte din mijloacele financiare rezultate din contractul privind procurarea energiei electrice de către SA „Energocom”, unele dintre care sunt parte a grupului criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv Vladimir Andronachi, care sunt beneficiarii finali ai unei părţi din mijloacele financiare obținute din schema cu energia electrică”, precizează sursa citată.

La fel, investigațiile penale vizează și transferurile mijloacelor bănești din „schema cu energia electrică” efectuate în contul unui partid politic din R. Moldova, persoane fizice și companii afiliate unor persoane cu funcții de rang înalt în stat, conchide sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // O obsesie colectivă ...

03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md