06:14:51 17.04.2024
Stiri

Acuzată că ar face JOCUL lui Igor Dodon, Comisia Electorală Centrală îi răspunde Maiei Sandu: „Modificarea legislației electorale, în august 2019, a fost făcută la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate”

Actualitate 16.09.2020 14:17 Vizualizări1901 Autor: Ziarul National


Acuzată că ar face JOCUL lui Igor Dodon, Comisia Electorală Centrală îi răspunde Maiei Sandu: „Modificarea legislației electorale, în august 2019, a fost făcută la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate” ntv.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) respinge acuzațiile lansate de lidera PAS, Maia Sandu, despre nerespectarea prevederilor legale la capitolul finanțării campaniei electorale.

Potrivit CEC, prevederile din Codul Electoral stabilesc că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral, care a înaintat candidați la funcțiile elective.

Citește și: VIDEO // CEC a INTERZIS ca resursele financiare acumulate de partidele politice să fie transferate candidaților la PREZIDENȚIALE. Maia Sandu, către membrii CEC: „Decizia m-a lăsat MASCĂ. Așa de repede v-a pus Dodon la colț?”

„În alegerile prezidențiale, calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de președinte al R. Moldova. În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs”, se arată în reacția CEC.

Comisia menționează că, în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2016, candidatul la funcția de șef al statului la fel a avut identitate diferită de partid și bloc electoral, însă plafonul donațiilor la acea etapă era mult mai mare, până la 400 de salarii medii lunare pe economie.

„Reducerea plafoanelor pentru susținerea financiară a activității partidelor politice și a campaniilor electorale a fost făcută prin modificarea legislației electorale, în august 2019, la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate la adresa CEC. Totodată, declarațiile potrivit cărora donațiile pot fi făcute doar începând cu data de 1 octombrie sunt false. Contul cu mențiunea „Fond electoral” poate fi deschis și până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiția ca orice încasări și cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. În acest sens, menționăm că cei doi concurenți electorali, deja înregistrați la CEC, pot să deschidă cont la bancă, să primească donații și să efectueze cheltuieli”, subliniază CEC.

Referitor la finanțarea campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial, CEC susține că a emis o circulară adresată partidelor politice, care aduce claritate unor norme cuprinse în legislația electorală pe marginea acestui subiect.

„Aceasta vine ca rezultat al examinării rapoartelor financiare ale grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al R. Moldova, unde CEC a reținut că a fost admisă depășirea plafoanelor prevăzute de cadrul legal”, conchide sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md