22:32:54 15.04.2024
Stiri

Nicolae Negru, despre SONDAJUL în care PAS și Maia Sandu au ieșit pe locul doi:„Sunt EXAGERATE reacțiile alarmant-triumfătoare, dar e nevoie de un „REBRANDING” al PAS-ului – să devină un partid „multifuncțional”. Ar trebui schimbați și unii MINIȘTRI”

Actualitate 21.12.2021 09:38 Vizualizări5747 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru, despre SONDAJUL în care PAS și Maia Sandu au ieșit pe locul doi:„Sunt EXAGERATE reacțiile alarmant-triumfătoare, dar e nevoie de un „REBRANDING” al PAS-ului – să devină un partid „multifuncțional”. Ar trebui schimbați și unii MINIȘTRI”


Scăderea intențiilor de vot pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la cinci luni de la alegerile parlamentare era previzibilă, însă nu trebuie de dramatizat pe seama acestui lucru. Partidul de guvernământ și președinta Maia Sandu pot redresa situația, după ce s-au pomenit pe locul secund în preferințele electorale, dar pentru asta e nevoie ca PAS să se transforme dintr-un partid „specializat” în eliminarea corupției într-o formațiune „multifuncțională”. Un punct de vedere în acest sens a fost formulat de editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, în contextul datelor din sondajul realizat IDIS „Viitorul”, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPRI) și de „CBS Research”.

„Mi se par exagerate unele reacții alarmant-triumfătoare la rezultatele ultimului sondaj. Deși e un studiu a cărui credibilitate nu o punem la îndoială, e nevoie de mai multe de același nivel pentru a trage niște concluzii sigure. Scăderea intențiilor de vot pentru PAS era previzibilă, chiar și faptul că s-a produs destul de repede putea fi anticipat, din punctul nostru de vedere”, a precizat Nicolae Negru.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL a explicat de ce s-a produs acest picaj al PAS și Maiei Sandu.

Citește și: PAS, DEPĂȘIT în sondaje de BeCS, iar Maia Sandu a PIERDUT primul loc la capitolul încredere

„Sunt două cauze principale: 1). Ștacheta așteptărilor a fost ridicată la o înălțime fără precedent, nu numai în campania electorală, ci și până, în perioada dizolvării Parlamentului și după, în perioada formării Guvernului. Cetățenilor li s-a insuflat ideea că schimbarea „sistemului” și un trai mai bun sunt ușor de atins, că pentru aceasta e suficientă simpla victorie electorală a PAS-ului; 2). O criză energetică, fără precedent, a lovit R. Moldova odată cu învestirea Guvernului Nataliei Gavrilița. Moscova a jucat în mod evident împotriva Maiei Sandu, a guvernării PAS”, este convins Nicolae Negru.

Totuși, sursa citată a remarcat și o oarecare „aroganță postelectorală” a PAS, după victoria zdrobitoare la alegerile parlamentare anticipate.

„Opoziția a reușit, spune sondajul, să pună o mare parte a vinei pentru criza gazelor pe umerii Guvernului și ai președintei, cărora le-a luat timp să elaboreze o strategie adecvată de comunicare cu populația. Aceasta și din cauza unei aroganțe postelectorale, a unei „amețeli” provocate de victoria absolută, extraordinară, în alegeri. Cineva și-o fi imaginat că „poporul” îi iubește fără rezerva, doar pentru simplul fapt că liderii PAS există”, a punctat Nicolae Negru.

Citește și: Duș RECE pentru PAS și Maia Sandu. De ce guvernarea scade în preferințe și ce acțiuni FERME trebuie să întreprindă de URGENȚĂ pentru a stopa PICAJUL: „Servanții binomului Plahotniuc - Dodon nu pot acoperi dorința populației de a vedea PEȘTII mari”

Nu în ultimul rând, Nicolae Negru subliniază că se observă și o lipsă de experiență a echipei guvernamentale, iar pentru redresarea lucrurilor unii miniștri a trebui schimbați.

„Se adaugă aici și lipsa de experiență a unor miniștri, dar și „lipsa” altora din spațiul public, pe de o parte, iar pe de cealaltă parte - rateurile mecanismelor de „filtrare”, modul „egoist”, pur partinic, de selectare a cadrelor, refuzul de a apela la profesioniștii din alte partide proeuropene. Totuși, să nu dramatizăm. Hotărâtoare a fost criza gazelor, situația era diferită dacă prețurile la gaze rămâneau la același nivel. Guvernul PAS se află la început de cale. Unii miniștri nici nu au reușit să se familiarizeze cu funcțiile lor. Alții, probabil, nici nu sunt capabili, și trebuie schimbați urgent, poate chiar apelând la cadre din afara PAS.

Există posibilități de „recuperare” a alegătorilor dezamăgiți în condițiile în care sondajul relevă că ei nu au migrat spre alte partide proeuropene, ci au mărit rândurile absenteiștilor, fiind în așteptarea unei noi oferte. E nevoie de un „rebranding” al PAS-ului, de transformare a sa dintr-un partid „specializat” în eliminarea corupției într-un partid „multifuncțional”, al „bunei guvernări”, care e capabil să pună economia pe roate, care știe să creeze noi locuri de muncă, să stăvilească prețurile și inflația, să aibă grijă de bătrâni, copii, de alte categorii vulnerabile... Se vede că „recitalurile” despre lupta cu corupția nu își au efectul, atunci când prețurile scapă de sub control...

Maia Sandu trebuie să rămână în continuare ea însăși, un președinte-jucător, dar care nu face parte din Guvern, ci se ghidează de propria agendă”, a conchis editorialistul nostru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md