08:19:29 23.01.2020
 
Stiri

Ucrainenii îl CONTRAZIC pe Igor Dodon, care s-a lăudat că Rusia NU va majora prețul la gaze: „Preţul gazelor ruseşti în R. Moldova ar trebui să fie acum de aproximativ $110-120, adică de două ori mai puţin decât preţul actual”

Economie 10.09.2019 13:15 Vizualizări4321 Autor: Ziarul National
Ucrainenii îl CONTRAZIC pe Igor Dodon, care s-a lăudat că Rusia NU va majora prețul la gaze: „Preţul gazelor ruseşti în R. Moldova ar trebui să fie acum de aproximativ $110-120, adică de două ori mai puţin decât preţul actual”


„Naftogaz Ucraina” a criticat înțelegerile preşedinţilor Federaţiei Ruse şi R. Moldova cu privire la reducerea preţurilor la gaze pentru R.Moldova, anunțate de Igor Dodon.

Potrivit agenţiei „Infotag”, care citează un comunicat al companiei din statul vecin, „Ucraina a parcurs deja un drum lung, când interesele statului au fost înlocuite cu reduceri şi promisiuni stranii".

„Acum cinci ani, noi ne-am demonstrat nouă, Europei şi Rusiei că putem să asigurăm ţara cu gaze fără „Gazprom”, fără politică şi chiar să economisim. Astăzi, R Moldova poate profita de oportunităţile pentru care noi am luptat atât de mult în 2014-2015”, consideră „Naftogaz”.

În opinia sa, „Rusia, ca un marketolog politic experimentat, a oferit din nou o reducere, care însă nu este reducere”.

„Matematica simplă spune că, dacă R. Moldova acum ar cumpăra gaze din Slovacia şi l-ar transporta prin Ucraina, preţul la intrare ar fi de aproximativ $190 (pentru o mie de metri cubi). În timp ce „preţul frăţesc, oferit cu reducere” de la „Gazprom”, este de $237, care este cu 20% mai mare decât preţul de piaţă disponibil pentru R. Moldova”, afirmă reprezentanţii „Naftogaz”.

CITIȚI și Vizita la Moscova și subiectul gazelor sau cum și-a făcut Dodon „imagine”. Victor Parlicov: „În realitate, nu s-a schimbat nimic, formula de calcul a rămas aceeași, care ar fi rămas și fără vizita dânsului la Moscova”

De aceeaşi opinie este şi şeful companiei „Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina”, Serghei Makogon, care a explicat că, „dacă din preţul oferit de „Gazprom” este scos transportul până în Slovacia şi înapoi, atunci preţul gazelor ruseşti în R. Moldova ar trebui să fie acum de aproximativ $110-120, adică de două ori mai puţin decât preţul actual”.

Potrivit lui, „o asemenea matematică ar trebui să determine Guvernul de la Chişinău să tragă anumite concluzii”.

Amintim că Igor Dodon a anunțat ieri că, potrivit înţelegerilor cu omologul său rus, Vladimir Putin, preţul gazelor ruseşti furnizate R. Moldova va scădea începând cu 1 octombrie cu $10-15, de la 1 ianuarie 2020 ar putea scădea cu $40-50, iar de la 1 aprilie 2020 - chiar şi cu $70. Acest lucru va permite autorităţilor să nu majoreze tarifele la gaze pentru populaţia R. Moldova. Potrivit lui, în situaţia actuală, „majorarea ar fi aproape inevitabilă, deoarece preţul real al gazelor furnizate este de $235 pentru o mie de metri cubi, iar în tarif este inclus preţul de $178”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.01.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Exemplul lui Plahotn...

17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md