18:19:42 08.08.2020
 
Stiri

Vizita la Moscova și subiectul gazelor sau cum și-a făcut Dodon „imagine”. Victor Parlicov: „În realitate, nu s-a schimbat nimic, formula de calcul a rămas aceeași, care ar fi rămas și fără vizita dânsului la Moscova”

Economie 09.09.2019 10:38 Vizualizări3136 Autor: Ziarul National
Vizita la Moscova și subiectul gazelor sau cum și-a făcut Dodon „imagine”. Victor Parlicov: „În realitate, nu s-a schimbat nimic, formula de calcul a rămas aceeași, care ar fi rămas și fără vizita dânsului la Moscova”


Vizita de sâmbătă, 7 septembrie, a președintelui Igor Dodon la Moscova și anunțurile „victorioase” ale acestuia în privința prețului la gazele naturale pentru consumatorii din R. Moldova nu reprezintă decât „o acțiune de PR, de imagine”.

De această părere este expertul în energetică Victor Parlicov, după ce Igor Dodon a anunțat că „în anul curent, prețul pentru gazele naturale nu va fi majorat, iar în anul viitor acesta ar putea fi chiar redus”, dar și că, „începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate R. Moldova, va scădea”.

„De la 1 octombrie, prețul la livrarea gazelor va scădea nu pentru că așa a negociat Igor Dodon, dar pentru că, în conformitate cu parametrii actualei formule de calcul din contract, după scăderea prețurilor la bursele internaționale pentru produsele petroliere, va urma și o scădere a prețurilor la gazele naturale. Acesta nu este meritul vreunei negocieri a domnului Dodon. Atâta timp cât dumnealui nu obține anumiți pași noi din partea Federației Ruse, care este meritul lui că formula de calcul din actualul contractul cu „Gazprom” permite scăderea prețului? Noi așteptam o scădere a prețurilor la gaze, dumnealui a spus că nu se vor majora și a prezentat acest lucru ca pe o mare victorie a diplomației Președinției R. Moldova la Moscova. Pe când, în realitate, nu s-a schimbat nimic, formula de calcul a rămas aceeași, care ar fi rămas și fără vizita dânsului la Moscova”, a comentat Victor Parlicov pentru Ziarul NAȚIONAL.

Potrivit expertului de la IDIS „Viitorul”, Dodon a promis că va negocia reducerea prețurilor la gaze, lucru care nu s-a întâmplat.

„Din declarațiile lui Dodon rezultă că, până la urmă, se păstrează ce-a fost, rămâne prețul la gaze care a fost, iar la anul viitor prețurile posibil vor scădea. Eu pot să spun că, garantat, dacă se păstrează formula de calcul actuală, la anul viitor, indiferent de voința părților, prețul va scădea. În acest an, prețurile la gaze în Europa sunt din cele mai joase și acest lucru va lăsa o amprentă, pentru că „Gazpromul” este nevoit acum, ca să-și mențină cota de piață în Europa, să ofere discount-uri, reduceri majore de preț, iar acest lucru va ajunge și în prețul nostru de bază pentru anul viitor. Deci, dacă se menține formula actuală, la anul viitor prețurile oricum vor scădea”, explică fostul director de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Victor Parlicov susține că aștepta cu totul alte decizii de la întâlnirea lui Igor Dodon cu reprezentanții Federației Ruse.

„Eu m-aș fi așteptat ca dumnealui să negocieze cu cei din Federația Rusă excluderea taxei la exportul gazelor naturale pentru R. Moldova. Acesta ar fi fost, într-adevăr, un gest și un suport al Federației Ruse la nivel politic, pentru că tot ce ține de formula de calcul, de preț, de contractul între „Moldovagaz” și „Gazprom”, se poate negocia și fără domnul Dodon. Ceea ce putea Igor Dodon să negocieze ca președinte, la nivel politic, este excluderea taxei la export pentru gazele naturale, or taxa asta reprezintă 30%. Deci, ar fi vorba de o reducere de preț de peste 20%”, susține expertul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md