00:56:49 20.04.2024
Stiri

Turcia cere Europei să NU uite de anexarea Crimeei

Știri 09.06.2018 08:00 Vizualizări2461 Autor: Ziarul National
Turcia cere Europei să NU uite de anexarea Crimeei Pagina de Rusia


Autoritățile turce nu recunosc alipirea Crimeei de către Rusia și continuă să o considere o anexare, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, potrivit Yeni Safak.

„Nu vom uita niciodată ce s-a întâmplat în Crimeea. Noi credem ca cele întâmplate reprezinta o anexare“, – a spus diplomatul la o întâlnire cu membrii asociației culturale și de ajutorare a tătarilor din Crimeea.

Ministrul a menționat că unele țări europene au început să „uite” ce s-a întâmplat în Crimeea. „Le reamintim că dacă uitați de Crimeea și mâine se va întâmpla ceva în Ucraina, veți fi responsabili pentru acest lucru”, a subliniat el.

Turcia a declarat în repetate rânduri că nu recunoaște Crimeea ca fiind rusă. „Pentru noi este o valoare fundamentală integritatea teritoriala și independența Ucrainei, de aceea percepem Crimeea ca parte integrantă a Ucrainei“, – a spus în februarie 2016 premierul Turciei, Ahmet Davutoglu.

Între timp, ziarul Hürriyet a scris că în Turcia se discută în mod activ despre drepturile acestei țări asupra Crimeei. Observatorii politici se referă la acordul din 1783, semnat de Ecaterina a II-a, care prevedea condițiile transferului peninsulei de la Imperiul Otoman către cel țarist. Conform acestui document, Turcia are dreptul sa ceara retrocedarea Crimeei în cazul în care aceasta isi proclamă independența sau este transferată unei terțe părți.

Adunarea Generală a ONU a respins cu majoritate covârșitoare actul alipirii Crimeei la Federația Rusă. Poziția Rusiei a fost susținută de numai 10 țări: Armenia, Belarus, Bolivia, Cuba, Coreea de Nord, Nicaragua, Sudan, Siria, Venezuela și Zimbabwe, transmite Pagina de Rusia.

În legătură cu anexarea Crimeei, UE și SUA au impus sancțiuni împotriva Federației Ruse, care au fost prelungite în mod repetat.
Cu toate acestea, poziția mai multor țări față de Crimeea a început să se schimbe în timp. Exista voci in Europa, inlclusiv la nivel oficial, care cer ridicarea sanctiunilor anti-ruse impuse ca urmare a alipirii peninsulei ucrainene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md