00:35:53 16.12.2018
 
Stiri

TOPUL celor mai TRANSPARENTE 10 localități din R. Moldova! Ce oraș s-a clasat pe primul loc

Social 11.10.2016 11:23 Vizualizări6197 Autor: Ziarul National
TOPUL celor mai TRANSPARENTE 10 localități din R. Moldova! Ce oraș s-a clasat pe primul loc

Majoritatea administrațiilor publice locale din R. Moldova nu-și consultă locuitorii atunci când ia decizii, drept urmare participarea cetățenilor în procesul decizional este minimă, iar conflictul de interese predomină în gestionarea treburilor locale.

Aceasta este concluzia experților IDIS „Viitorul”, care au analizat gradul de transparență a zeci de localități din R. Moldova.

Viorel Pârvan, expert al IDIS „Viitorul” , a prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, rezultatele studiului privind transparența autorităților publice locale, după ce au fost analizate paginile web ale primăriilor în baza mai multor criterii, cum ar fi accesul cetățenilor la informație, participarea acestora la procesul decizional, achizițiile publice, administrarea proprietății publice, bugetarea etc.

Studiul arată că cea mai transparentă localitate din R. Moldova este Cimișlia, urmată de Chișinău, Cahul, Fălești, Ungheni, Soroca, Bălți, Orhei, Călărași și Drochia. La polul opus de află primăriile din Băcioi, Baurci, Cărpineni, Congaz, Otaci și Sângerei.

Potrivit expertului, șapte localități nu au pagini web, iar în cazul a 57,8% din celelalte accesul la informație este parțial. Totodată, 42,4% din localități nu au compartimente dedicate transparenței decizionale.

De asemenea, doar 35,6% din localități anunță despre desfășurarea ședințelor publice și numai cinci localități au utilizat, în 2015, pagina web pentru a consulta cetățenii cu privire la luarea unor anumite decizii.

Nicio administrație publică din R. Moldova nu are pe pagina web o arhivă a achizițiilor publice efectuate în ultimii doi ani și numai primăria Călărași a publicat toate contractele de achiziție din 2015.Studiul IDIS „Viitorul” mai relevă faptul că 31,9 la sută din localități nu publică deciziile adoptate, iar 37% o fac selectiv.

Ion Butmalai, expert al „IDIS „Viitorul”, a declarat că transparența este extrem de importantă pentru a reduce corupția și a crește eficiența și responsabilitatea autorităților. Acesta a făcut referire la datele Open Government Index care plasează R. Moldova pe locul 46 din 102 țări ale lumii la capitolul deschiderii guvernamentale.

Pentru a facilita accesul cetățenilor la informație, IDIS „Viitorul” a lansat, cu sprijinul Ineko, Slovac Aid și USAID, pagina transparency.viitorul.org care conține o hartă interactivă cu date din 50 cele mai mari localități din R. Moldova.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.12.2018 09:31 Nicolae Negru PLDM, un pas umilitor, dar corect

07.12.2018 09:24 Nicolae Negru O coaliție cu PD este inevitabilă

03.12.2018 09:19 Nicolae Negru Filip, Plahotniuc, Putin și Ghimpu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md