01:03:23 30.05.2020
 
Stiri

Țara în care e interzis cuvântul CORONAVIRUS, iar cetăţenii care poartă masca de protectie riscă închisoarea

Știri 31.03.2020 20:00 Vizualizări1080 Autor: Ziarul National
Țara în care e interzis cuvântul CORONAVIRUS, iar cetăţenii care poartă masca de protectie riscă închisoarea


Guvernul din Turkmenistan a decis să interzică de tot cuvântul coronavirus în încercarea de a suprima orice informaţie despre pandemia care face ravagii pe glob.

Turkmenistan e una dintre cele 21 de ţări care nu au raportat până acum cazuri de coronavirus.

„Reporteri Fără Frontiere”, citată de Mediafax, scrie că media controlată de stat nu mai are voie să scrie cuvântul coronavirus şi despre acest subiect, iar toate broşurile de sănătate din şcoli sau de la locuri de muncă au fost modificate fără ca pericolul reprezentat de epidemia globală a noului coronavirus să apară în ele.

Informaţia a fost publicată de site-ul Turkmenistan Chronicle, una din puţinele surse independente de ştiri, publicaţie al cărei site este blocat de la accesare pe teritorul ţării.

Astfel, oamenii din Turkmenistan care poartă măşti şi vorbesc despre coronavirus în locurile publice riscă să fie arestaţi de poliţia îmbrăcată în haine civile, potrivit Radio Europa Liberă.

„Autorităţile din Turkmenistan şi-au confirmat reputaţia prin adoptarea unor măsuri extreme pentru eradicarea informaţiilor despre coronavirus. Dar negarea informaţiei nu doar că pune în pericol cetăţenii cu grad de risc, dar şi întăreşte regimul autoritar impus de preşedintele Gurbanguly Berdymukhammedov. Cerem comunităţii internaţionale să reacţioneze şi să-i ceară socoteală pentru înălcarea drepturilor omului”, este mesjul transmis de Jeanne Cavelier, şefa Radio Europa Liberă pentru Europa de Est şi Asia centrală.

Cetăţenii din Turkmenistan au acces doar la informaţii manipulate despre coronavirus, iar oficial nu există cazuri de persoane infectate în toată ţara, asta în condiţiile în care unul dintre vecini este Iran, între primele ţări grav afecte după China.

Preşedintele din Turkmenistan, cunoscut ca „Părintele protector”, a ordonat pe 13 martie ca toate spaţiile publice să fie dezinfectate cu o plantă tradiţională numita harmala, ca măsură de prevenţie.

Turkmenistan e una din cele mai închise ţări din lume, guvernul controlează media şi îi persecută pe cei care colaborează clandestin cu presa străină. Internetul este greu accesibil, de obicei doar în cafenele în schimbul actelor de identificare, dar şi foarte cenzurat.

Cu o populaţie de 5,6 milioane de oameni, Turkmenistan e una din cele mai mici ţări din Asia. Ea şi-a câştigat independenţa în 1991 dupa destrămarea Uniunii Sovietice, iar din 2007 este condusă de Gurbanguly Berdimuhamedow.

Potrivit Human Rights Watch, Turkmenistan este „una din cele mai reprimate ţări din lume. Ţara este practic închisă pentru control independent, media şi libertăţile religioase sunt supuse unor restricţii draconice, iar activiştii şi apărătorii drepturilor omului simt constant represaliile guvernului”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md