STUDIU // Nu 20, dar peste 70 de MILIARDE de dolari din Rusia au fost SPĂLATE, în anii 2010 - 2014, prin intermediul instanțelor de judecată și băncilor din R. Moldova. Cine ar fi beneficiarii
Pe parcursul anilor 2010-2014, circa 70 de miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălate prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false.
Calculul a fost făcut de experții de la Transparency International Moldova și Watchdog.md, care au efectuat un studiu privind rolul autorităţilor din R. Moldova în facilitarea schemei de spălare de bani, supranumită „Laundromatul Rusesc”.
Potrivit autoritlor studiului, banii „spălați” au fost transferați în continuare către un grup de societăți de tip off-shore care au conturi în băncile occidentale.
CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde
„Printre beneficiarii sumelor enorme din spatele „spălătoriei rusești” se numără Alexey Krapivin, fiul unui asociat decedat al lui Vladimir Iakunin - fostul președinte al Căilor Ferate Ruse. Între 2011 și 2014, firmele controlate de Krapivin au primit cel puțin 277 de milioane de dolari din „Laundromat", afirmă reporterii OCCRP4. Doar în anii 2012 și 2013, companiile controlate de familia Krapivin și partenerii săi au câștigat contracte de licitație în valoare de 120 de miliarde de ruble (aproape 3,7 miliarde de dolari) de la Căile Ferate Ruse, care sunt întreprindere de stat. Un alt beneficiar al banilor din „Laundromat" este un „bancher dubios" din Moldova, Ilan Shor. Între 2011 și 2013, companiile sale au primit aproximativ 22 de milioane de dolari de la companiile fantomă implicate în „spălătoria rusă". (...) Schema Laundromatului a implicat cel puțin o bancă din Moldova (Moldindconbank, controlată de Veaceslav Platon) și cel puțin 19 bănci rusești. Una dintre ele a fost Russkii Zemelnyi Bank (RZB), care ar fi spălat 9,7 miliarde de dolari. RZB a fost controlată de un „bancher de umbră", Alexander Grigoriev, care a fost arestat de ofițerii FSB în octombrie 2015 pentru presupusele spălări de 46 de miliarde de dolari prin instituțiile financiare din Moldova și țările baltice. Până în 2014, printre membrii consiliului de supraveghere al RZB se număra Igor Putin, vărul președintelui rus. Igor Putin a fost, de asemenea, membru al consiliului de administrație al Promsberbank, o altă bancă rusă controlată de Grigoriev. Potrivit unui raport al unui fost angajat bancar, Promsberbank a fost implicat în scandalul financiar în care a fost implicată Danske Bank”, notează studiul.
Experții arată că nicio persoană din cadrul autorităților de supraveghere și de urmărire penală din R. Moldova nu a fost condamnată pentru aceste ilegalități, unele fiind „promovate la Curtea Constituțională”, cum ar fi Corneliu Gurin, Mihai Poalelungi sau Alexandru Tănase.
CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO, INFOGRAFIC // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde (II)
Totodată, studiul sugerează că autoritățile de supraveghere și de urmărire penală, subordonate elitelor politice, au ignorat cu bună știință activitățile suspecte, în timp ce Parlamentul și Curtea Constituțională au aprobat modificări legislative și decizii pentru a facilita spălarea banilor.
Borrell propune un nou fond al UE de finanţare a armamentului pentru Ucraina, după ce Ungaria a blocat fondul existent
Maia Sandu, la Mingir: ,,Au rămas doar opt zile până la alegeri. Avem de făcut alegeri tare importante pentru noi și pentru stat, iar la referendum nu există turul doi"
FOTO // Secția anestezie și terapie intensivă de la Spitalul raional Cahul, reparată capital și dotată cu echipamente de ultimă oră