04:12:41 04.06.2020
 
Stiri

Specialiștii estimează în acest an o recoltă de struguri mai MICĂ decât în 2018: Chiar și așa, țăranii ar putea să nu aibă cui vinde poama

Economie 16.08.2019 12:09 Vizualizări1191 Autor: Ziarul National
Specialiștii estimează în acest an o recoltă de struguri mai MICĂ decât în 2018: Chiar și așa, țăranii ar putea să nu aibă cui vinde poama


Recoltarea strugurilor pentru vin va începe în câteva zile, mai devreme decât anul trecut, iar specialiștii prognozează o producție globală de struguri mai mică decât în anul 2018.

Potrivit informațiilor prezentate în cadrul Consiliului „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”, desfășurat recent la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, vinificatorii dețin un stoc mare de vinuri, circa 15 mln. dal de vin, iar volumele la export au scăzut. De asemenea, Consiliul a constatat că, din cauza calamităților, au fost afectate circa 2 000 ha de plantații de viță-de-vie, în unele zone plantațiile fiind distruse complet.

În acest context, în acest an este estimată o scădere a recoltei globale pe țară, cu circa 30 de mii de tone față de anul trecut, fiind prognozată o producție globală de struguri de circa 700 de mii de tone, inclusiv struguri pentru masă circa 140 de mii de tone. Recolta globală de struguri în gospodării este estimată, în prezent, la nivel de circa 460 de mii de tone (445,5 mii tone în anul precedent), inclusiv soiuri europene pentru vin - cca 300 de mii de tone; soiuri de tip Isabella – cca 40 de mii de tone; soiuri de masă - cca 120 de mii de tone.

Totodată, conform datelor oferite de direcțiile raionale agricole, cantitatea de struguri pentru procesare este estimată la circa 330 de mii de tone, inclusiv materie primă proprie a unităților vinicole – cca 100 de mii de tone.

Din cauza stocurilor semnificative în depozite, întreprinderile vinicole intenționează să achiziționeze în acest an o cantitate mai mică de struguri, iar circa 70 de mii de tone vor rămâne în afara procesului de procesare.

Consiliul a propus producătorilor de struguri să direcționeze strugurii la fabricarea altor produse ce au la bază strugurii, cum ar fi sucul concentrat, cel proaspăt, exportul strugurilor pentru vin etc.

Cu referire la prețurile de achiziție a strugurilor, Consiliul va recomanda unităților vinicole să țină cont de prețurile de referință la negocierea cu producătorii de struguri a prețurilor concrete de achiziționare a materiei prime vinicole din recolta anului 2019.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md