04:14:44 30.05.2023
Stiri

SPCSB oferă DETALII despre miliardele SPĂLATE prin intermediul instanțelor și băncilor din R. Moldova. Suma de 70 de miliarde de dolari nu ar corespunde adevărului

Social 19.06.2019 12:19 Vizualizări1682 Autor: Ziarul National
SPCSB oferă DETALII despre miliardele SPĂLATE prin intermediul instanțelor și băncilor din R. Moldova. Suma de 70 de miliarde de dolari nu ar corespunde adevărului Rise


Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) infirmă faptul că, pe parcursul anilor 2010-2014, ar fi fost spălate circa 70 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor și băncilor din R. Moldova, așa cum au arătat experții de la Comunitatea WatchDog.md şi Transparency International Moldova.

Potrivit SPCSB, tranzacţiile realizate între bănci, între bănci şi Banca Naţională a Moldovei, între bănci şi Trezoreria de Stat, între Banca Naţională a Moldovei şi Trezoreria de Stat sunt exceptate de la raportare la adresa Serviciului.

„În acest context, preliminar, informăm că volumul fluxurilor financiare provenite din statele CSI (în special Federaţia Rusă) indicate în datele statistice ale BNM şi preluate de autorii studiului nu coincid cu informaţiile deţinute de către Serviciu. Conform datelor acumulate şi analizate de Serviciu, confirmate inclusiv prin documente oficiale, valoarea totală a mijloacelor băneşti legalizate în contextul tipologiei „Global Laundromat”, având la bază ordonanţe judecătoreşti, cu utilizarea conturilor corespondente ale băncilor ruseşti deschise la BC Moldindconbank SA,a constituit cca 22 013 152 564 USD”, se arată într-un comunicat al SPCSB.

Totodată, responsabilii de la SPCSB promit că vor reveni cu informaţii complexe referitor la desfăşurarea tipologiei de spălare de bani „Global Laundromat”.

Unul dintre autorii studiului, Sergiu Tofilat, s-a arătat nemulțumit de răspunsul oferit de SPCSB. „La ce prostii au scris acolo, mai bine tăceau. Nu de alta, dar mai citește și lume care se pricepe, și vă faceți de rușine. Haideți să ne clarificăm. Noi ne referim la intrările de bani provenite din Rusia. Repet, din Rusia. Acestea depășeau considerabil fluxurile financiare din activitățile economice reale.

Ce răspunde SPCSB? Că ei nu verifică tranzacțiile „între bănci, între bănci şi BNM, între bănci şi Trezoreria de Stat, între BNM şi Trezoreria de Stat”. Păi aceste tranzacții sunt în interiorul țării, ce au ele cu intrările de bani din Rusia? Nu știu cine e autorul comunicatului, dar el/ea cu siguranță nu are ce căuta la SPCSB. Dacă sunteți ferm convinși că aveți dreptate, vă provoc să analizăm toate argumentele în public, în vizorul presei”, a menționat Tofilat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md