18:49:03 28.05.2023
Stiri

STUDIU // Asocierea între consumul de ardei iute și PRELUNGIREA vieții

Știri 14.01.2019 20:30 Vizualizări2131 Autor: Ziarul National
STUDIU // Asocierea între consumul de ardei iute și PRELUNGIREA vieții Sursa: cunoastelumea.ro


Potrivit unui nou studiu realizat de cei de la Universitatea din Vermont şi publicat în revista PLOS One, persoanele care includ în mod regulat ardeiul iute roşu în dieta lor trăiesc mai mult decât cei care nu o fac. De secole întregi se cunosc beneficiile ardeiului şi a condimentelor, care ajută la prevenirea şi tratarea unor boli, dar în acest nou studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care consumă în mod regulat ardei iute au cu 13 la sută mai puţine şanse să moară decât omologii lor neconsumatori ai acestuia. Studiul a analizat datele a 16.000 de americani, colectate de la Controlul Sănătăţii Naţionale şi Examinării Nutriţionale, timp de 23 de ani.

„Întrucât studiul nostru se adaugă la generalizarea descoperirilor anterioare, consumul de ardei iute sau chiar de alimente condimentate, poate deveni o recomandare dietetică şi poate alimenta în continuare cercetările sub formă de studii clinice”, a specificat co-autorul Mustafa Chopan într-o declaraţie.

Rata totală a mortalităţii a fost de 21,6 la sută pentru cei care au consumat ardei, comparativ cu 33,6 la sută pentru cei care nu consumaseră picantul aliment. După ajustarea caracteristicilor demografice și a stilului de viaţă, rezultatul a redus cu 13 la sută rata mortalităţii în rândul celor care au mâncat ardei iuţi. Aceeași categorie de persoane prezenta mai puţine şanse de a muri de boli cardiovasculare şi accidente vasculare cerebrale. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că stilul de viaţă al celor care consumau ardei iute nu a prezentat nici un indiciu evident asupra motivului pentru care aceştia ar trebui să fie mai longevivi.

Cercetătorii au descoperit că cei mai mari consumatori de Capsicum au fost cei mai tineri, bărbaţi căsătoriţi de origine mexicano-americană, predispuşi la fumat și consum de alcool, care consumau multe legume şi carne, aveau un nivel scăzut de colesterol, venituri mici, fiind mai puţin educaţi.

În schimb, cercetătorii văd posibil responsabile pentru legătura făcută dintre ardeiul iute şi viaţa lungă canalele TRP (Transient Receptor Potential), care sunt receptori primari ai agenţilor caustici, cum ar fi capsaicina. Activarea receptorilor TRP pare a stimula mecanismele celulare care previn obezitatea şi modulează fluxul sanguin coronarian.

Prin urmare, apare un risc mai scăzut al deceselor cauzate de boli de inimă. Capsaicina are proprietăţi antimicrobiene, care poate afecta microbiota intestinală, iar ardeiul iute reprezintă o sursă cunoscută de vitamine precum A, B şi C, ceea ce ar putea indica o dietă sănătoasă. Capsaicina este o componentă activă a ardeiului iute, răspunzătoare de senzaţia foarte fierbinte pe care o generează.

Sursa: cunoastelumea.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

22.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // O adunare istorică? ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md