05:59:59 17.06.2024
Stiri

STUDIU // S-ar putea ca oamenii să NU fie cele mai inteligente ființe de pe planetă

Știri 28.01.2019 19:30 Vizualizări2896 Autor: Ziarul National
STUDIU // S-ar putea ca oamenii să NU fie cele mai inteligente ființe de pe planetă Sursa: eva.ro


Pentru unii, această noțiune pare ridicolă. Pentru alții, pare adevărată. Oamenii de știință analizează, documentează și descifrează dovezile care indică o inteligență profundă care trăiește în oceane.

Este o inteligență care a apărut înaintea evoluției noastre ca primate inteligente cu milioane de ani. Iată de ce s-ar putea ca oamenii să nu fie cele mai inteligente ființe!

Caracatițele sunt unele dintre cele mai inteligente creaturi de pe planetă, fiecare dintre tentacule având un creier separat, care controlează mișcările, culorile și reacțiile la mediul înconjurător. În plus, pot afișa emoții și reacționează la interacțiunile umane într-un mod care ar putea fi mai intuitiv decât modul în care interacționează oamenii între ei.

Oamenii de știință au studiat comportamentul și inteligența tuturor tipurilor de locuitori din oceane, ei fiind uimiți de aptitudinile acestora. Au ajuns la concluzia că ar trebui să ne modificăm percepțiile despre ceea ce am ajuns să credem și cum ne vedem, deoarece nu suntem superiorii inteligenței de pe această planetă.

Oamenii ignoră ideea că un delfin sau o balenă ar putea avea aceeași inteligență precum o ființă umană sau chiar mai mare. Însă știința este dogmatică și intransigentă, cu o atitudine puțin diferită față de ideea că Pământul nu ar putea să se învârtă în jurul soarelui. Unii oameni de știință ne cer să facem o schimbare. Am rămas în limitele pe care știința le-a construit, încât mulți oameni s-au îndepărtat prea tare de la felul în care ar fi putut funcționa lucrurile. Putem constata, printr-o evaluare a sinelui și a modului în care ne așteptăm ca alte creaturi să fie mai puțin inteligente decât noi, că am comis atrocități pe care mulți nu le-am fi dorit vreodată.

Este știut faptul că balenele și delfinii ocupă un loc special în inimile oamenilor.

Avem o afinitate pentru ei de ani de zile, pe care nu o putem defini cu adevărat. Ceea ce știm este că sunt diferiți de alte animale, într-un mod care sugerează o calitate unică pe care o putem recunoaște intuitiv. Iar această calitate este inteligența.

Recunoașterea acestei calități are responsabilități morale profunde. Cum pot continua oamenii să sacrifice creaturi de o inteligență asemănătoare sau chiar mai mare? Calea către realitatea comunicării dintre specii, între oameni și cetacee, ne poate ajuta să recunoaștem că am acționat greșit.

Specialiștii au pus sub reflector faptul că oamenii s-au bazat pe natură ca pe o modalitate de a manipula și de a schimba o lume care ar fi fost suficientă pentru toți.

Se spune că marea este rece, dar aceasta conține cel mai fierbinte și mai sălbatic sânge. Dacă țările care vânează balene și delfini ar putea face schimbări pe baza informațiilor acestora, vom putea trăi într-o armonie cu natura. Iar această perspectivă nu se rezumă doar la mări și oceane, ci la întreaga natură care este distrusă în continuare de om. În plus, dacă noi nu putem face schimbările pe care vrem să le vedem în lume, atunci cine o va face în locul nostru?

Sursa: eva.roParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md