05:53:08 14.06.2024
Stiri

Socialistul Țîrdea califică drept „propagandă împotriva URSS și a Rusiei” promovarea ADEVĂRULUI despre deportările operate de regimul stalinist în Basarabia. Portavocea Kremlinului se opune prezentării spectacolului „Dosarele Siberiei” în raioane

Actualitate 13.06.2023 15:28 Vizualizări4257 Autor: Ziarul National
Socialistul Țîrdea califică drept „propagandă împotriva URSS și a Rusiei” promovarea ADEVĂRULUI despre deportările operate de regimul stalinist în Basarabia. Portavocea Kremlinului se opune prezentării spectacolului „Dosarele Siberiei” în raioane


Socialistul Bogdat Țîrdea se declară revoltat de faptul că autoritățile R. Moldova promovează, prin intermediul spectacolului „Dosarele Siberiei”, adevărul despre deportările staliniste și atrocitățile comise de regimul sovietic în raport cu gospodarii basarabeni.

Într-o postare în limba rusă pe canalul său de Telegram, făcută publică în ziua în care se împlinesc 82 de ani de la primul val al deportărilor din Basarabia, când peste 20 000 de basarabeni au fost ridicați, în zorii zilei de 13 iunie 1941, de la casele lor și duși forțat în Siberia de către sovietici, socialistul consideră că promovarea acestui spectacol al Teatrului Național „Mihai Eminescu” în mai multe localități din R. Moldova ar fi o acțiune de rusofobie.

„Ministerul Culturii organizează spectacole gratuite în toată R. Moldova pe cheltuiala bugetului de stat. Spectacolul se numește „Dosarele Siberiei”. Acest lucru este raportat cu plăcere de deputatul PAS, Marcela Nistor. Pentru asta s-au găsit milioane de lei de la bugetul de stat”, s-a revoltat deputatul prorus Bogdat Țîrdea.

Citește și: Turneul MEMORIEI: Spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, prezentat gratuit în mai multe raioane din R. Moldova până pe 6 iulie curent

„Nu există bani pentru indemnizații de Paște acordate pensionarilor, dar există pentru arme și spectacole de propagandă și de promovare a urii față de URSS, Rusia și ruși”, a mai scris acesta.

Citește și: Președinta Maia Sandu, în ziua când se împlinesc 82 de ani de la primul val al deportărilor din Basarabia: „Regimul stalinist se temea de oamenii gospodari care își apărau valorile neamului. E o rană greu de vindecat”

Amintim că Teatrul Național „Mihai Eminescu” organizează, până pe 6 iulie curent, Turneul memoriei cu spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, un spectacol comemorare a tentativelor de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice.

Turneul a început la Casa de Cultură a municipiului Ungheni și va continua pe 13 iunie la Bălți, pe 14 iunie la Hâncești, pe 20 iunie la Edineț, pe 21 iunie la Cimișlia, pe 5 iulie la Rezina și la Chișinău pe 6 iulie.

Intrarea la spectacole este gratuită.

Spectacolul „Dosarele Siberiei” are la bază memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru, basarabeni care au fost victime ale deportărilor sovietice.


Stiri relevante

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md