Turneul MEMORIEI: Spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, prezentat gratuit în mai multe raioane din R. Moldova până pe 6 iulie curent
Teatrul Național „Mihai Eminescu” (TNME) organizează, în perioada 7 iunie - 6 iulie curent, Turneul memoriei cu spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, un spectacol comemorare a tentativelor de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice.
Turneul a început miercuri la Casa de Cultură a municipiului Ungheni și va continua în alte raioane ale R. Moldova.
Astfel, pe 11 iunie, spectacolul va fi jucat la Chișinău, pe 13 iunie - la Bălți, pe 14 iunie - la Hâncești, pe 20 iunie- la Edineț, pe 21 iunie - la Cimișlia, pe 5 iulie - la Rezina și din nou la Chișinău pe 6 iulie.
Intrarea la spectacole este gratuită.
„Foarte puțini dintre martorii oculari care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, cei mai mulți au plecat în lumea celor drepți. Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem nevoie noi și, mai ales, copiii și nepoții noștri. Avem nevoie pentru a înțelege și conștientiza că ura, violența și teroarea nu pot crea o lume bună cu oameni fericiți. Vă așteptăm la Casele de Cultură, fiecare spectator este o inimă și o conștiință aprinsă în amintirea sufletelor inocente chinuite, mutilate, umilite în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic. Spectacolul durează 2 ore, vi se pare mult pentru sacrificiul lor? Fiecare spectator este o inimă ce bate în amintirea celor care au supraviețuit, dar care au continuat să trăiască fără ființele dragi, fără copii, fără mamă și tată, fără frați și surori, persecutați de regim, amenințați și suferind, străini și neînțeleși de oamenii din jur. Uitarea și nepăsarea nasc monștri politici care perpetuează ura și declanșează războaie”, arată un comunicat de presă al TNME.
Turneul are loc în cadrul proiectului susținut de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, autoritățile publice locale și Ambasada SUA în Republica Moldova.
Amintim că în Basarabia au existat valuri de deportări ale populației, o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. O cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune nu se cunoaște, însă estimările avansate în baza documentelor de arhivă se ridică la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953.
În acest an se împlinesc 82 de ani de la primul val de deportări (12 - 13 iunie 1941), 74 de ani de la al doilea val (5 - 6 iulie 1949) și 72 de ani de la cel de-al treilea (31 martie - 1 aprilie 1951).
Maia Sandu, vizită-fulger la București: „Pentru noi, cei din R. Moldova, România întotdeauna a fost un model de urmat”
VIDEO // Victor Parlicov îi răspunde premierului Dorin Recean, care l-a demis pentru că nu a asigurat R. Moldova cu gaze naturale ieftine: „Eu consider că am făcut față. Responsabilitatea principală pentru ratarea achizițiilor ține de Energocom”
DOC // Deputatul care l-a lăsat pe Dodon pentru condamnatul Șor, depistat cu avere nejustificată. Vasile Bolea: „Nu sunt cei de la ANI acei care o să mă lipsească de mandat”