Sfatul nutriționistului // Legume misterioase


(continuare din 14 noiembrie)
Varza furajeră este cea mai nutritivă cultură după numărul de calorii oferite.
Varză furajeră
„Ce-i asta Kale?”, m-a întrebat o prietenă care primea săptămânal o pungă de legume de la un producător autohton și s-a trezit într-o bună zi cu un mănunchi de frunze crețoase și crocante, de o culoare verde-închisă.
Unii producători autohtoni, în încercarea de a-și diversifica oferta și a oferi culturi noi și interesante, se aventurează să crească legume neobișnuite, dar care se simt bine în condițiile climaterice ale R. Moldova. Mai mult chiar, multe din aceste culturi „noi” se cultivă de mai mult timp pe alocuri doar ca culturi furajere, pentru animale.
Mai țineți minte articolul meu despre sfecla furajeră și cât de mult le-a plăcut oaspeților mei de la Teatrul Gastronomic? Aflați că și Kale este o cultură furajeră, mai cu seamă - varză furajeră, din familia cruciferelor, din care fac parte toate tipurile de varză și ridiche.
Păi, iată că această varză furajeră sau Kale (se citește „keil”) este identificată ca un super-produs, datorită calităților sale nutritive și aportului său în prevenirea mai multor boli, inclusiv a cancerului.
Cine o cumpără?
Din păcate, în R. Moldova nu prea se găsește Kale de vânzare. Dar la Piața Centrală din Chișinău sunt vreo doi comercianți, care vând o gamă spectaculoasă de Kale sau „salată de Savoy”, cum o numesc ei. La surprinderea mea mare de a găsi Kale la piață, vânzătorul mi-a confirmat că nimeni nu cumpără Kale pentru mâncare, ci doar pentru ornarea platourilor cu bucate.
Ați văzut probabil pe la nunți și în restaurante platouri de salate, de pește sau de carne ornate cu florete roze, albe, verzi sau maronii de varză ornamentală.
Este adevărat că nimeni nu le consumă, pentru că în stare crudă aceste florete sau frunze sunt prea fibroase. Dar încercați să le țineți 5 minute la aburi, apoi să le consumați, fierbinți sau reci, presărate cu un pic de ulei sau unt, suc de lămâie, sare, piper sau amestecate cu legume coapte, miez de nucă sau semințe.
Veți obține niște salate și garnituri delicioase, iar aspectul atrăgător, precum și valoarea nutritivă vă vor aduce beneficii suplimentare.
Calități terapeutice
Varza furajeră sau Kale, sau salata de Savoy este vestită prin conținutul său înalt de vitamine A, C și K, precum și multe microelemente.
Conținutul înalt de glucozinolați (substanțe care previn cancerul) a plasat această cultură printre cele mai interesante și studiate produse. Odată nimeriți în organism, glucozinolații se transformă în componenți anticancer.
Oportunități
De ce scriu despre Kale acum? Pentru că acum este cel mai potrivit anotimp de a consuma Kale, iar fermierii o strâng de pe câmpuri și din grădini în cantități mici, doar cât trebuie pentru vânzare, pentru că salata de Savoy nu se păstrează mai mult de două-trei zile după ce a fost culeasă. În schimb, cultura nu se teme de frig și devine chiar mai gustoasă și mai gingașă după ce a înghețat.
Producătorii autohtoni, dar și consumatorii din R. Moldova au de descoperit încă multe produse care pot fi cultivate și oferite în perioada rece a anului. Cu un pic de curiozitate și creativitate, sperăm că oferta de produse proaspete va spori și la noi, așa cum e în întreaga Europă.












































































