11:34:38 20.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Cum se mănâncă sparanghelul

Reportaj 22.05.2016 12:10 Vizualizări20427 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului // Cum se mănâncă sparanghelul sursa: google.ro


Legumele de culoare verde sunt cele mai bogate în antioxidanți

Am scris despre cultura sparanghelului în Ziarul NAȚIONAL acum un an, când apăruse aproape primele oferte autohtone pe piață. Vezi aici

Anul acesta oferta a sporit cu 3-4 producători autohtoni noi, entuziasmați de prețurile avantajoase și de cererea din partea consumatorului. A apărut chiar și sparanghel ecologic certificat, crescut în R. Moldova, fapt care atestă tendința de a trece la agricultura ecologică și în Moldova.

Ce m-a impresionat anul acesta este faptul că cumpărătorii conștienți caută anume sparanghel ecologic. Mai mult. Lumea nu se mai dă în vânt după fiecare ofertă care conține cuvântul eco/bio. Cumpărătorii cer să fie prezentat certificatul respectiv, de conformitate ecologică, iar producătorii care îl au, fiind cu adevărat eco, nu întârzie să-l prezinte.

Dar cum se mănâncă sparanghelul?

Fiind o cultură relativ nouă, lumea nu prea știe ce să facă cu el și caută rețete pe internet. Deseori, aceste rețete sunt complicate și conțin o lista de ingrediente și mai necunoscute pentru R. Moldova.

Sparanghelul poate fi consumat și crud. Dacă este tânăr și proaspăt, cules în dimineața zilei.

Planta crește 7-8 centimetri pe zi, deci trebuie cules zilnic și mâncat cât mai rapid. Dacă mai stă o zi-două în sol, pe raftul supermarketului sau la depozit, începe să se lemnifice.

Se taie partea de la coadă, parțial lemnificată. Se taie până când simțiți că cuțitul trece ușor prin codiță, deci deja poate fi consumată.

Lăstarii nu se curăță de coajă, se mănâncă în întregime, dar se spală bine-bine. Sparanghelul crește direct din pământ, de asta reziduuri de sol/nisip pot fi prezente, clătiți bine în apă curgătoare, rece.

Dacă nu-l consumați crud, limitați prepararea termică la minimum. Eu îl pregătesc la aburi, timp de 3-4 minute (depinde de prospețime), dar e important să păstrați textura crocantă.

La fel de simplu poate fi prăjit și la gril. Presărați sparanghelul cu un pic de ulei preferat, piper negru măcinat, sare, dacă doriți, și savurați în plăcere.

Nu vă dați peste cap cu chestii complicate, tip învelit în bacon, gătit sub cașcaval, în sos Beșamel etc., etc. Viața e prea scurtă, iar sezonul sparanghelului – și mai scurt. Mâncați cât mai este.

Și da, sparanghelul e prea aproape de sol, e chiar la sol, deci nitrații aplicați pentru fertilizare vor fi prezenți și în sparanghel. Asta se aplică la toate fermele, cu excepția fermelor Eco.

Un semn de care trebuie să vă feriți – cu cât e mai verde-întunecat sparanghelul, cu atât mai mult azot sintetic s-a aplicat. Dacă nu doriți să riscați, cumpărați sparanghel direct de la producătorii. Ei pot fi găsiți pe pagina specializată www.ecoportal.md.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md