03:08:53 19.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Clorela – supliment natural și idee de afaceri rurale

Reportaj 05.06.2016 13:01 Vizualizări2271 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului // Clorela – supliment natural și idee de afaceri rurale sursa: google.ro


Toate legumele și fructele de culoare verde au un aport însemnat de antioxidanți prin conținutul lor de clorofilă

Clorela este o algă de ape dulci, care se dezvoltă în lacuri și iazuri. Denumirea ne amintește de clorofilă (substanța care conferă culoarea verde tuturor plantelor). Și într-adevăr – denumirea provine de la cuvântul grecesc care înseamnă verde, iar clorela, ca și orice altă plantă verde, conține multă clorofilă.

Clorela este o algă microscopică, foarte minusculă. În stare uscată, clorela devine o sursa bogată de vitamine și minerale.

Un pic de istorie

Cândva, după război, savanții se gândeau că anume clorela va salva omenirea de deficitul de produse alimentare, adică de proteine. Sperau că prin producerea în masă a clorelei, din algele obținute din bazinele cu apă stătătoare, vor oferi lumii o sursă ieftină de proteine.

Dar realitatea a demonstrat inversul – că e destul de dificil să obții și să prelucrezi clorela. Astfel, deși mai scumpă, clorela a rămas totuși un supliment alimentar important, ca sursă de vitamine și minerale, și se vinde în farmacii și magazinele specializate.

Beneficiile clorelei

Folosirea clorelei ca supliment susține imunitatea în organism. Acest fapt a fost demonstrat prin studii științifice. Or, imunitatea sporită conduce la o luptă eficientă cu bacteriile și virusurile din mediu.

Alte studii științifice au demonstrat că consumul de clorelă ca supliment sporește nivelul de antioxidanți în organism. De acest lucru pot beneficia în special fumătorii.

Dar nu vă lăsați pradă noutăților de duzină. Unii afirmă că clorela previne sau chiar tratează cancerul prin eliminarea toxinelor din organism. Din păcate, nu există dovezi suficiente asupra acestei ipoteze.

Clorela susține sarcina sănătoasă prin aportul său de fier, acid folic și vitamina B12. Atenție: consultați medicul de familie înainte să luați acest supliment în timpul sarcinii.

Foarte interesant: clorela scade tensiunea arterială. Conform studiilor științifice, 10 grame de clorela, luată timp de 12 săptămâni, scade tensiunea arterială considerabil, mai ales la persoanele care suferă de hipertonie. Încă nu este clar cum anume acționează clorela asupra tensiunii arteriale, dar este demonstrat că aceasta sporește flexibilitatea arterelor și nivelul de oxid nitric, care, la rândul său, relaxează arterele.

De unde obținem clorela?

Nu vă grăbiți să o strângeți de prin iazuri și băltoace. Organismul uman nu poate digera clorela în stare proaspătă. Doar procesul de măcinare și uscare conduce la o formă a celulelor de clorelă care pot fi asimilate de organismul uman. Cel mai rațional e să cumpărați clorela în formă de praf sau capsule de la farmacii sau magazine specializate.

La gust, clorela seamănă cu ceaiul verde și da, masele fecale se vor colora în verde, dar nu e nicio problemă în asta.

Ce cantitate să folosim?

Nu există recomandări oficiale, dar se consideră că 5-10 grame pe zi (1-2 lingurițe de ceai) adăugate în smoothie, apă, iaurt sau în copturi ar fi suficient pentru o persoană.

Această cantitate va asigura 20 de calorii și multe vitamine din grupa B, A, precum și fier, zinc.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md