14:34:35 29.03.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Post negru

Reportaj 24.04.2016 12:30 Vizualizări4249 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului // Post negru sursa: google.ro


Cel mai mare risc pe durata postului negru este deshidratarea organismului

În Săptămâna Patimilor, multă lume încearcă să țină post negru. Motivele sunt tot atât de diverse, precum și semnificația care se acordă acestei noțiuni.

Deși toți îl numesc „post negru”, diferite școli, religii și specialiști explică acest regim în mod diferit. Astăzi ne vom clarifica în această noțiune.

Biserica catolică definește postul negru ca pe un regim strict, care se ține în Vinerea Mare, și care reduce consumul de alimente la un număr foarte limitat:

    -o singură masă pe zi;

    -fără carne, ouă, unt, brânză sau lapte;

    -consumul alimentelor doar după apusul soarelui;

    -fără alcool.

Întreaga Săptămână Mare, catolicii smeriți consumă doar pâine, sare, mirodenii și apă.

În Biserica penticostală, postul negru are o altă conotație. Se recomandă abținerea totală de la orice alimente sau apă pe durata postului negru. Acestea fiind spuse, medicii din cadrul bisericii avertizează că postul negru pe o durată mai lungă de trei zile poate conduce la cetoză (sindromul respirației de acetonă), disfuncția rinichilor și deshidratarea organismului. „Post normal” la penticostali înseamnă abținerea de la alimente, dar consumul apei. În prezent, majoritatea penticostalilor respectă „postul parțial”, când se dezic de un anumit produs, de exemplu de zahăr, ciocolată, alcool sau de carne.

În Biserica ortodoxă, noțiunea de „post negru” se apropie de conotațiile definiției penticostale, cu excluderea totală a alimentelor și a apei. În Săptămâna Mare, postul negru se impune în Vinerea Mare și Sâmbăta Paștilor. În restul zilelor, se consumă doar pâine și apă pe timp de seară, iar în Joia Mare, se permite ulei și vin.

Ce spune știința nutriției?

Niciun nutriționist nu va recomanda să vă lipsiți de apă. Apa este atât de importantă pentru organism, iar deshidratarea poate avea efecte atât de rapide, încât niciun motiv religios nu poate justifica aceste riscuri.

Cât despre alimente, ele sunt, înainte de toate, o sursă de energie.

Organismul viu nu poate exista fără energie. Bătăile inimii, respirația, lucrul creierului, contracțiile musculare, circulația sângelui – toate au nevoie de o sursă de energie, chiar dacă noi nu ne mișcăm.

Atunci când această energie nu este obținută din alimente, pentru că ele nu se consumă, moleculele de grăsime încep a se dezintegra prin ficat, oferind energie. Acest proces este similar cu o stare avansată de diabet, iar perioade îndelungate de post negru pot conduce la deteriorări în sănătate.

Un regim apropiat de postul negru în nutriție este regimul de detoxifiere, despre care am scris în articole precedente. Chiar și așa, detoxifierea nu presupune abținerea de la consumul de apă, iar alimentele sunt consumate, deși în cantități limitate, în regim echilibrat.

Oricare ar fi motivele de a posti în această săptămână, asigurați-vă că sunteți bine hidratați, iar masa copioasă care va urma după postul de vineri și sâmbătă ar putea fi cel mai mare risc. Mai mare decât însuși postul negru.

Despre asta voi scrie în ediția următoare.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md