05:49:08 14.07.2024
Stiri

Șeful statului, despre candidații la funcția de PROCUROR GENERAL: „În listă sunt persoane care NU au ce căuta acolo. Procuratura nu are nevoie de STARURI crescute în studiouri tv”

Politică 24.10.2019 10:40 Vizualizări3579 Autor: Ziarul National
Șeful statului, despre candidații la funcția de PROCUROR GENERAL: „În listă sunt persoane care NU au ce căuta acolo. Procuratura nu are nevoie de STARURI crescute în studiouri tv”


Printre cei 16 pretendenți la funcția de procuror general ar fi persoane care nu au pregătirea necesară, iar altele încearcă „să păcălească filtrele și să-și ascundă legătura cu anumite partide”. De această părere este președintele Igor Dodon, care va trebui să numească procurorul general selectat de o Comisie formată pe lângă Ministerul Justiției și propus Consiliului Superior al Procurorilor.

„Cred că prima sarcină a Comisiei este să nu accepte niciun candidat care a avut sau are legături directe sau indirecte cu politicieni sau partide, să nu accepte pe lista scurtă candidați cu un trecut dubios sau fără o activitate practică relevantă pentru funcția de procuror general. Dacă vrem să avem cu adevărat un profesionist în fruntea Procuraturii Generale, un om care să rămână independent pe parcursul întregului mandat, trebuie din start aplicate aceste filtre și altele”, a declarat președintele într-un interviu pentru noi.md.

Citește și: Numele celor PATRU pretendenți la funcția de procuror general care NU au fost admiși la concursul de la MJ: În cursă rămân câte șapte avocați și actuali angajați ai Procuraturii

Acesta s-a referit și la unele „campanii pro sau contra unor candidați” la funcția de procuror general.

CITIȚI și DOC // Lista membrilor Comisiei de la Ministerul Justiției care va selecta candidații la funcția de procuror general

„Nu exclud că unii candidați și-au organizat asemenea campanii sau le-au organizat cei care stau în spatele lor. Da, din păcate e vorba de ingerință politică în aceste procese, vizibilă cu ochiul liber. Oricine poate vedea că în acea listă sunt persoane care nu au ce căuta acolo, nu îndeplinesc criteriile înaintate, sunt și persoane care încearcă să păcălească filtrele și să-și ascundă legătura cu anumite partide, unii dintre ei se fac a uita de acele legături, afișate cândva public. Dacă cineva încearcă să facă jocuri politice în spatele acestei Comisii, atunci voi avea o poziție extrem de tranșantă. Tot felul de tehnologii de presiune mediatică și campaniile pe rețelele sociale cu care operează subtil unele forțe politice nu trebuie să afecteze desfășurarea corectă a lucrului Comisiei de selectare. Procuratura nu are nevoie de staruri crescute în studiouri tv, ci de profesioniști onești”, a adăugat acesta.

Citește și: DOC // SE CAUTĂ ȘEF LA PG: Musca de pe căciula unui candidat la funcția de procuror general

Igor Dodon a precizat că nu ar avea nicio opțiune legată de un anumit candidat la funcția de procuror general.

„Am doar așteptări să existe o selectare corectă a candidaților și să fie identificat un adevărat profesionist, un om integru. Cred că mass-media nu face bine că promovează încercările unora de a impune politic un candidat sau altul. Cu aceste jocuri de-a justiția televizată încurajați unele experimente nocive cu democrația și statul de drept”, a conchis șeful statului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md