Cine e Sally Yates, femeia care a ÎNDRĂZNIT să-l înfrunte pe Donald Trump
Sally Yates l-a înfuriat pe preşedintele SUA prin refuzul ei de a-i aplica ordinul privind interzicerea imigraţiei pentru cetăţenii unor state din Orientul Mijlociu şi Africa. Trump a făcut ceea ce se pricepe de minune, destituind-o imediat pe cea care l-a înfruntat.
Donald Trump a demis-o luni pe Sally Yates, Procurorul General al Statelor Unite, pentru „refuzul de a pune în aplicare un ordin juridic destinat să protejeze cetăţenii Statelor Unite ale Americii”.
Sally Quillian Yates, procuror din Atlanta cu o lungă experienţă, a plătit cu funcţia pentru hotărârea de a-şi respecta principiile, refuzând să aplice ordinul prin care preşedintele Trump impune interdicţii de călătorie pentru cetăţenii unor state din Orientul Mijlociu şi Africa, angajarea a 5.000 de poliţişti de frontieră şi construirea unui zid la frontiera cu Mexicul. Îndrăzneala ei a fost calificată drept „trădare” de către Casa Albă, care a pus capăt unei cariere importante în sistemul de justiţie din Statele Unite.
Luni după-amiază, la doar câteva zile după ce împlinise 27 de ani de carieră în Departamentul de Justiţie, Sally Yates l-a sfidat pe Donald Trump, ordonând procurorilor din subordine să nu apere controversatul ordin privind imigrarea emis vineri de Casa Albă.
În câteva ore, Trump a demis-o, eliminând un obstacol important din calea politicii sale. El l-a înlocuit şi pe șeful interimar al Serviciului de imigrație și vămi (ICE), Daniel Ragsdale, de asemenea un fost reprezentant al administrației Obama.
Yates a fost eliberată din funcţie printr-o scrisoare expediată direct, potrivit unei alte surse ce face parte din Administraţia lui Donald Trump. „A trădat Departamentul de Justiţie”, se arată în declaraţia emisă de Casa Albă.
Dana Boente, procuror al Districtului de Est din Virginia, a fost investit provizoriu de un oficial al Administraţiei de la Casa Albă pentru a o înlocui pe Sally Yates. Primul lucru pe care l-a făcut Boente a fost să anuleze imediat instrucțiunile date de Sally Yates. „Le-am dat bărbaților și femeilor din Ministerul de Justiție instrucțiunea de a-și face datoria așa cum am jurat și de a apăra ordinele legale ale președintelui nostru”, a precizat el într-un comunicat.
Yates a decis să nu respecte ordinul lui Trump ştiind bine ce înseamnă asta. Tot weekendul s-a gândit ce poziţie să adopte, dată fiind complexitatea măsurii adoptate de Casa Albă, susţine o sursă din Departamentul de Justiţie citată de Washington Post.
Sally Yates avea control din funcţia de procuror general interimar asupra echipei de avocaţi specializaţi în imigraţie de la Departamentul de Justiţie. Aceşti avocaţi au depus încă din prima zi plângeri federale cu privire la politica de imigraţie implementată prin ordin executiv de către Donald Trump.
Yates le-a transmis procurorilor federali că nu este convinsă că ordinul respectă legea. „Cât timp sunt Procurorul General în funcţie, Departamentul de Justiţie nu va prezenta argumente pentru apărarea ordinului executiv, până când voi fi convinsă că este bine să facem asta”, a scris ea într-o notă adresată procurorilor.
De asemenea, Yates le-a transmis avocaţilor Departamentului de Justiţie să nu aducă argumente legale pentru a apăra ordinul executiv al lui Trump în privinţa imigranţilor şi refugiaţilor. „Sunt responsabilă pentru a mă asigura că poziţia pe care o luăm în instanţă rămâne conformă cu obligaţia solemnă a acestei instituţii de a urmări întotdeauna justiţia şi a susţine ceea ce este corect. În prezent, nu sunt convinsă că apărarea acestui ordin executiv este o acţiune concordantă cu aceste responsabilităţi şi nici nu sunt convinsă că acest ordin executiv este legal”, se arată în scrisoarea semnată de Sally Yates şi adresată avocaţilor Departamentului de Justiţie.
Seara, ea a primit scrisoarea prin care era anunţată că e destituită din funcţie. „D-na Yates este o persoană desemnată de administraţia Obama, care este slabă cu privire la graniţe şi extrem de slabă cu privire la imigraţia ilegală.
Este timpul să devenim serioşi cu privire la protejarea naţiunii noastre. Nu este extrem dacă ceri o verificare mai dură a indivizilor care vin din şapte locuri periculoase. Este o măsură rezonabilă şi necesară pentru a ne proteja ţara”, se arată în comunicatul foarte dur transmis de Casa Albă.
Cei care o cunosc pe Yates spun că decizia ei este în directă legătură cu independenţa funcţiei şi jurământul depus pentru respectarea legii, pe care le-a urmat în toată cariera sa. „A spus că ea crede că a făcut ce trebuie şi că a fost demisă pentru asta. Nu aşa îşi dorea să-şi încheie cariera de 27 de ani. Dar a spus ce a vrut”, a afirmat un oficial pentru Washington Post.
„Timp de aproape trei decenii, Procurorul General Sally Yates a servit în mandatele preşedinţilor din ambele partide, apărând Constituţia şi luptând împotriva teroriştilor şi a grupărilor criminale. Activitatea ei este ireproşabilă”, a declarat fostul secretar de stat Tom Perez, care s-a ocupat de drepturile civile în administraţia Obama.
Stephen Miller, consilierul politic al lui Trump, a criticat-o însă dur pe Yates la postul Fox News după ce a fost demisă. „Nu poate fi exprimat în cuvinte cât de nebunesc, iresponsabil şi nepotrivit a fost comportamentul procurorului general Sally Yates prin refuzul de a apăra ordinul preşedintelui ţării”, a spus el, afirmând totodată că ea a refuzat să apere puterea legitimă a şefului statului american. Miller a adăugat că nu are dubii asupra legalităţii ordinului emis de Trump.
Sally Yates a ocupat funcţia de adjunct al şefei Departamentului de Justiţie în timpul administraţiei Obama. Echipa Trump i-a cerut să rămână pentru a permite o tranziţie liniştită de putere în Departamentul de Justiţie.
În ultimii doi ani, ea a fost responsabilă de activitatea de zi cu zi a celor 113.000 de angajaţi ai Departamentului de Justiţie al SUA. A supervizat implicarea Departamentului de Justiţie în iniţiativa Casei Albe prin care preşedintele poate acorda graţierea a mii de condamnaţi nonviolenţi pentru trafic de droguri care împlinesc anumite condiţii.
De asemenea, Yates a scris o nouă politică, numită „Nota Yates”, prin care şefii de companii, nu doar corporaţiile care îi angajează, pot fi anchetaţi cu prioritate de procurori, notează cotidianul citat.
Luna trecută, Yates a fost unul dintre oficialii din Justiţie care au anunţat că şase directori executivi ai Volkswagen au fost puşi sub acuzare pentru implicarea în scandalul emisiilor Diesel. Compania germană a acceptat să plătească daune în valoare de 4,3 miliarde de dolari.
Fostul purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie, Emily Pierce, a spus că Yates era cunoscută în această instituţie pentru modul direct în care îşi exprima opiniile atunci când considera că administraţia urmărea o direcţie greşită. Pierce a mai spus că Yates era foarte vocală în dezbaterile privind accesul guvernului la comunicaţiile criptate în timpul investigaţiilor asupra grupărilor de crimă organizată, atunci când unii oficiali doreau să restrângă accesul anchetatorilor la date secrete.
Sursa: eva.ro
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”