06:48:01 29.10.2020
 
Stiri

Plahotniuc ar putea să NU fie extrădat din SUA: „Cererea ANALFABETĂ de extrădare a lui Plahotniuc este un fake-news al PG, pentru ca un LIDER să marcheze, să arate că nu în zadar ocupă o clădire imensă din centrul orașului”

Actualitate 17.06.2020 08:31 Vizualizări5430 Autor: Ziarul National
Plahotniuc ar putea să NU fie extrădat din SUA: „Cererea ANALFABETĂ de extrădare a lui Plahotniuc este un fake-news al PG, pentru ca un LIDER să marcheze, să arate că nu în zadar ocupă o clădire imensă din centrul orașului”


„Cererea de extrădare a lui Plahotniuc este un fake-news al Procuraturii Generale. Extrădarea din SUA ar fi posibilă numai dacă ar exista un tratat bilateral de extrădare. Acest tratat trebuie să explice clar pentru ce infracțiuni o persoană poate fi extrădată. Dar un asemenea acord între R. Moldova și SUA nu există. SUA au astfel de acorduri cu peste 100 de state, dar printre acestea nu este și R. Moldova”, afirmă fostul consilier al premierului Maia Sandu, analistul Vlad Kulminski.

Chiar dacă între R. Moldova și SUA ar fi un asemenea acord, asta nu înseamnă că Plahotniuc va ajunge rapid pe mâna organelor de drept de la Chișinău.

„Autoritățile americane urmează să examineze dovezile, informații despre persoana care urmează să fie extrădată, dar și existența unui mandat de arestare. Apoi, toate documentele sunt trimise la Departamentul de Justiție. De acolo, actele sunt expediate la o instanță de district. Aceasta verifică, în primul rând, dacă există acord de extrădare (ceea ce nu este). Apoi, cererea revine la Departamentul de Stat, care ia decizia finală. Este un proces cu mai multe etape și e conceput pentru a preveni abuzurile. Dacă totul este probat, atunci procesul de extrădare poate dura în unele cazuri cel puțin un an, iar în majoritatea cazurilor – zeci de ani. SUA nu procedează asemenea lui Plahotniuc și Botnari (fostul director SIS, actualmente persoană apropiată administrației prezidențiale), care au expulzat în câteva ore profesorii turci”, menționează Kulminski.

Citește și: Procuratura Generală a solicitat autorităților din SUA să-l EXTRĂDEZE pe Vlad Plahotniuc

Acesta amintește că, în baza Convenției ONU împotriva crimei organizate transnaționale, la care face referire Procuratura din R. Moldova pentru formularea acestei „cereri analfabete”, nu a fost extrădat nimeni din SUA: „Nimeni, niciodată. Această convenție este un mecanism informal de cooperare”.

În opinia lui Kulminski, Procuratura Generală face doar fum și PR cu această cerere de extrădare. „Acest fake-news cu extrădarea lui Plahotniuc a fost pus la cale pentru ca un lider să aibă ocazia să marcheze, să fluture cu acte nesemnificative. Să arate alegătorilor săi, care au fost înșelați de sute de ori, că „cercetează” furtul miliardului și că nu în zadar ocupă o clădire imensă din centrul orașului”.

Acesta a mai adăugat că extrădarea lui Plahotniuc ar fi fost posibilă, doar dacă se dorea, cu adevărat, acest lucru. „Această cerere de extrădare prost concepută și nepregătită poate servi ca bază pentru depunerea în instanță a unor plângeri cu privire la natura politică a persecuției, întrucât cererea a fost emisă în baza unui acord inaplicabil. Acest lucru dovedește, într-o oarecare măsură, originea politică a acestei cereri de extrădare. Acest lucru va complica foarte mult acțiunile ulterioare în legătură cu Plahotniuc și poate chiar îl va ajuta să obțină azil politic. Poate anume acesta este obiectivul pe care îl urmărește procuratura. Toată această poveste cu furtul miliardului s-a transformat într-o farsă. Nimeni nu va sta la închisoare, în schimb toți vor ieși”, concluzionează fostul consilier al premierului Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

V. Pădureanu 17.06.2020 10:14

Ar fi bine să o consulți pe șefa care, habar nu a avut de înseamnă abuzul în justiție , chiar dânsa făcând parte din puterea executivă nominaliza/numea PG!!! Mai mult, în rm nu există justiție ci butoane...

didi 17.06.2020 16:50

Plahotniuc a depus cerere de azil politic in sua. Pana cand nu se proceseaza aceasta cerere si nu va primi un raspuns, nu poate fi vorba de nicio extradare. Mai mult, daca primeste azil politic in sua, adio, extradare. Nu poti fi extradat intr-o tara de unde ai fugit si pentru care ceri azil politic.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

23.10.2020 09:09 Ziarul National Nicolae Negru // De ce se implică Put...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md