16:57:56 19.04.2024
Stiri

Mesajul TRANȘANT transmis de Alexandru Stoianoglo procurorilor: REGULI clare pentru cei care vor să rămână în Procuratură. „Procurorii-BUSINESSMANI trebuie sa-și caute de lucru în altă parte”

Social 28.02.2020 13:36 Vizualizări7264 Autor: Ziarul National
Mesajul TRANȘANT transmis de Alexandru Stoianoglo procurorilor: REGULI clare pentru cei care vor să rămână în Procuratură. „Procurorii-BUSINESSMANI trebuie sa-și caute de lucru în altă parte” Captură privesc.eu


„Intrigile și grupările nu-și au locul în activitatea procuraturilor. Acolo unde ele se regăsesc, rezultatele în muncă lipsesc. În procuraturile teritoriale, climatul moral depide, în mare parte, de autoritatea conducătorilor și corectitudinea organizării muncii. Spre marele meu regret, această problemă există și o resimt în fiecare zi”, a declarat astăzi procurorul general, Alexandru Stoianoglo, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor.

Potrivit procurorului general, în fiecare zi în spațiul public sunt lansate diverse informații denigratoare la adresa Procuraturii, iar acest lucru se întâmplă cu un anumit scop.

„Chiar de la începutul mandatului am declarat că nu avem subiecte secrete sau interzise pentru dezbateri. Cei care au însă o altă viziune de realizare a problemelor să știți că ușile conducerii Procuraturii Generale sunt mereu deschise. În Procuratură nu e loc pentru intrigi și grupări și sper foarte mult ca acest mesaj să fie înțeles corect”, a punctat acesta.

Procurorul general s-a referit și la lupta contra corupției, „un subiect care i-a obosit pe toți”.

„Nu mă voi opri prea mult la el și nici nu voi încerca să conving pe cineva. Punctez doar:

Regula nr.1 – Procuratura nu e locul unde poți face business;

Regula nr.2 – Monitorizarea modului de viață al tuturor procurorilor;

Regula nr.3 - Responsabilitatea pentru starea corupției în organele procuraturii e pusă în sarcina procurorilor-șefi.

Procurorii care acceptă și se conformează acestor reguli își pot trasa planuri ambițioase. Procurorii-„businessmani” trebuie să-și caute de lucru în altă parte. Să nu uitați că trăim într-o țară foarte mică, în care toți știu totul despre fiecare. Acest lucru e și mai evident în teritoriu. De aceea, nu tratați mesajul meu ca pe o amenințare, ci ca pe o necesitate dictată de timp. Mai mult ca oricând, statul a găsit posibilitate de a motiva salarial procurorii, de aceea, cine crede că poate câștiga mai mult, să se regăsească într-un alt domeniu”, a avertizat Stoianoglo.

Sursa citată a mai adăugat că procurorii, în niciun caz, nu trebuie să cocheteze cu politicienii.

„Cu regret, mulți dintre procurori mai uită despre acest principiu sau, se fac a uita. Aflăm despre întâlnirile unor procurori cu personaje politice, deputați și chiar cu primele persoane în stat. Nu căutați protecție politică și nu bateți pe la ușile birourilor sus-puse. Vă declar franc că în organele procuraturii nu vor mai fi numiri și avansări pe criterii politice. Unicul criteriu luat în calcul va fi cel bazat pe meritocrație. Punct. Dialogul cu sfera politicului îl poartă doar conducerea PG și strict sub aspect de funcționalitate legală a instituției. Celelalte contacte și interacțiuni cu politicul vor avea loc în condițiile legii și cu aprobarea conducerii PG. Avem atribuții clar delimitate și fiecare procuror trebuie să-și cunoască locul în acest sistem, cu respectarea statutului”, a declarat procurorul general.

În cadrul discursului său, Stoianoglo s-a referit și la sesizarea depusă de un grup de magistrați de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, cu privire la presiunile exercitate de către procurorii unei procuraturi specializate.

„Verificările au confirmat faptele semnalate de către magistrați și au arătat problemele serioase din relațiile procurorilor cu judecătorii. Studiul a indicat că o parte din aceste autosesizări poate fi calificată ca mijloc represiv față de judecătorii care nu „dădeau soluțiile solicitate” de către procurori în demersuri, formă ascunsă de imixtiune în activitatea de înfăptuire a justiției. De exemplu, respingerea de către judecători a demersului cu privire la aplicarea arestul preventiv, era catalogat de procurorii anticorupție ca „încheiere ilegală”, în condițiile în care nu exista o decizie a Curţii de Apel sau o sentință definitivă pe caz. Fără îndoială, că procuratura și sistemul judecătoresc trebuie să colaboreze și să-și coordoneze acțiunile. Acest lucru trebuie să aibă loc într-un câmp legal. Presiunile și imixtiunile asupra judecătorilor nu doar că sunt inacceptabile, ci urmează a fi cercetate, comportând răspundere conform legii. Asta nu înseamnă că magistrații pot face orice, chiar să încalce legea”.

Pe finalul discursului său, Alexandru Stoianoglo a mai adăugat că în ultimii ani Procuratura a trecut printr-o serie de încercări și provocări, dar trebuie de schimbat lucrurile.

„Angajamente politice, dosare la comandă, show-uri cu mascați, arestări, filări și interceptări ilegale, toate trebuie să rămână în trecut. Din „temele” parcurse trebuie să desprindem lecțiile cuvenite, care ne vor permite să asigurăm o funcționalitate normală a organelor procuraturii și să așteptăm o altă atitudine din partea societății. Să ne rupem definitiv și irevocabil de trecut, dar să nu-i uităm lecțiile. Dacă se vor uita prea ușor, semn că istoria se va repeta. Urmările firești ale acestei inconștiențe: îngenuncherea statului, o societate traumatizată și tot mai plină de oameni „mutilați” fizic și psihic. A venit timpul să construim o altă Procuratură. O Procuratură în slujba oamenilor de pe această mică palmă de pământ. Nu uitați că și noi, procurorii, mai întâi de toate suntem oameni, iar atitudinea și calitățile omenești, în toate timpurile, au fost și vor fi cea mai mare valoare”, a conchis procurorul general.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md