03:51:17 25.07.2024
Stiri

Scumpirea carburanților va provoca un EFECT ÎN LANȚ: „În primul rând, se vor scumpi resursele energetice”

Economie 29.01.2014 12:06 Vizualizări1661 Autor: Virginia Nica
Scumpirea carburanților va provoca un EFECT ÎN LANȚ: „În primul rând, se vor scumpi resursele energetice” economica.net


Creșterea bruscă a cursului dolarului și majorarea accizelor la carburanți începând cu 1 ianuarie curent sunt cauzele care au dus la scumpirea bezinei și a motorinei, în medie cu 55 de bani, iar a gazului lichefiat – cu 45 de bani, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL directorul executiv al Uniunii Importatorilor de Produse Petroliere, Victor Ghițu.

Victor Ghițu a menționat că dolarul a sărit brusc de la un curs de 13 lei la unul de 13,3 de lei, iar această creștere este decisivă în cazul scumpirii carburanților. „Am fost nevoiți să majorăm prețurile, deoarece evoluțiile cursului dolarului au dus la scumpirea cu circa 22 de bani a carburanților, iar creșterea valorii accizelor a adăugat încă 22 de bani la prețul produselor petroliere”, a informat specialistul.

Expertul economic Roman Chirca susține că principalul vinovat de aceste scumpiri se face Banca Națională a Moldovei, care intervine riscant pe piața valutară. „Fluctuațiile pe piața internațională a prețurilor la produsele petroliere este nesemnificativă. Problema constă în deprecierea leului, care va duce la scumpirea tuturor mărfurilor importate. Scumpirea carburanților va provoca un efect în lanț. În primul rând, va creștere prețul la resursele energetice”, a precizat expertul.

Roman Chirca spune că se creează impresia că Banca Națională a Moldovei intervine special în vederea devalorizării leului pentru a ajuta Guvernul la acumularea veniturilor prognozate la Buget sau pentru a mima o creștere economică. „ Apare pericolul spiralei inflaționiste și sunt premize clare pentru ca Banca să rateze țintirea inflației, indicator care ar putea fi cu mult mai mare decât cel preconizat”, a mai spus Roman Chirca.

Amintim că ultima scumpire a carburanților a avut loc în octombrie anul trecut.


Stiri relevante
06.08.2015 09:48 2539 S-au IEFTINIT carburanții
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md