14:28:20 02.07.2020
 
Stiri

Şase animale folosite la război de-a lungul istoriei

Știri 05.06.2020 07:00 Vizualizări710 Autor: Ziarul National


Şase animale folosite la război de-a lungul istoriei

De-a lungul istoriei, am excelat când a fost vorba să găsim modalități eficiente de a ne ucide unul pe celălalt. Adeseori, ne-am orientat spre animale pentru a ne suplimenta arsenalele.

Asirienii și babilonienii au fost printre primii care au folosit câini de război, însă nicidecum ultimii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sovieticii au dus lucrurile la un alt nivel, transformând cel mai bun prieten al omului într-o mină antitanc cu blană.Și armata Khmer, de pe teritoriul de azi al Cambodgiei, a purtat război cu elefanți (împotriva regatului Cham) în secolul al XII-lea. Foto: Wikimedia

Se spune că regele persan Cambyses al II-lea a adus pe câmpul de luptă pisici – animale sacre pentru inamicii săi egipteni – înainte de Bătălia de la Pelusium din 525 î.e.n.

Și caii au jucat un rol important în război, până în prima jumătate a secolului XX. Însă animalele domestice nu sunt mare lucru. Dacă vrei să ieși în evidență în domeniul aglomerat al faunei militarizate, trebuie să o iei pe calea exotismului. Iată cum:

1. Elefanţii

Hannibal a folosit celebra sa cavalerie de elefanți atunci când a invadat Roma, în Al Doilea Război Punic. Generalul a trecut Alpii cu zeci de elefanți.

Oricât de terifiante ar fi fost bestiile, romanii au adoptat în curând tehnici de reacție (simplul fapt de a le face loc să treacă prin liniile romane era o tehnică eficientă).

Până la urmă, Hannibal a rămas fără elefanți cu mult timp înainte ca Roma să rămână fără romani.

2. Delfinii

În anii ’60, aceste cetacee inteligente au fost folosite de SUA și de URSS ca parte a cursei înarmării din timpul Războiului Rece. Antrenați de marinele ambelor țări pentru a detecta mine și scafandrii inamici, „delfinii de război” au fost folosiți chiar și în secolul XXI.

Când Rusia a ocupat și anexat Crimeea, în martie 2014, printre prăzile de război s-a numărat și programul militar ucrainean privitor la delfini.

3. Şobolanii

De-a lungul istoriei, șobolanii au fost niște însoțitori constanți, deși nedoriți, ai armatelor lumii. Șobolanii distrugeau proviziile de pe vase, răspândeau boli în tabere și se hrăneau cu cadavrele morților neîngropați.

În timpul Primului Război Mondial, șobolanii din tranșee erau o asemenea bătaie de cap, încât comandanții au interzis împușcarea creaturilor ca să nu irosească stocurile de muniție.

Însă, în secolul XXI, șobolanii au fost dresați să „perieze” fostele câmpuri de bătălie în căutare de mine antipersonal. Aceste mine ucid sute de oameni în fiecare an, iar simțul olfactiv dezvoltat al șobolanilor le permite acestora să descopere chiar și acele mine care nu pot fi detectate cu mijloace electronice.

4. Cimpanzeii

Poate fiindcă scenariul din „Planeta maimuțelor” a părut mereu prea plauzibil, oamenii nu au înarmat primatele. Pare o idee proastă să îi dai o sabie sau o carabină unui animal cu o inteligență „aproape umană” și cu o putere superioară omului.

Însă cimpanzeii au jucat un rol important în cursa spațială. În timp ce sovieticii foloseau câini, SUA au deschis calea astronauților din programul Mercury folosindu-l pe Ham, un cimpanzeu care a zburat sub orbită și a devenit mascota programului spațial al SUA.

Ham a murit în 1983, după o viață în captivitate. A fost îngropat la Muzeul de Istorie Spațială din Alamogordo, New Mexico.

Alți „astro-cimpanzei” au avut o soartă mai proastă, fiind închiriați laboratoarelor de cercetări medicale, după ce Forțele Aeriene ale SUA au pus punct programului spațial cu cimpanzei în anii ’70.

Continuarea pe incredibilia.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

29.06.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Se pregătește o impl...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md