09:17:52 10.04.2020
 
Stiri

Sagaidac aduce noi acuzații: „A participat la acordarea creditelor neperformante”; „Așteptăm postări cum am furat miliardul”

Anticorupție 27.12.2018 11:00 Vizualizări1394 Autor: Ziarul National
Sagaidac aduce noi acuzații: „A participat la acordarea creditelor neperformante”; „Așteptăm postări cum am furat miliardul” facebook


Fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale (BS), Sergiu Sagaidac, care este plecat din R. Moldova, susține că actualul expert în energetică și activist civic, Sergiu Tofilat, ar fi participat la acordarea creditelor neperformante atunci când activa la „Eximbank” în calitate de director adjunct de filială. La rândul său, Tofilat respinge acuzațiile.

Cei doi, care se cunosc bine, au pornit o „răfuială” pe Facebook. „Tofilat era persoană cu funcție de răspundere, administrator aprobat de Banca Națională a Moldovei. Acele credite neperformante pe care le-a transmis spre aprobare comitetului executiv și consiliu servește temei pentru urmărirea penală a lui Sergiu Tofilat. E vorba de fraudă și/sau neglijență în serviciu. De altfel, de la „Eximbank” Tofilat a fost plecat de către noii acționari”, a scris Sagaidac.

La rândul său, Sergiu Tofilat respinge acuzațiile. „Dragă Sergiu, Procuratura se află pe str. Bodoni 26. Dacă ai careva informații despre activitatea mea la „Eximbank”, ne vedem acolo. Buletinul e cu mine permanent. Dar care acte am semnat? Niciun director de filială din Exim nu aprobă credite. Toate trec prin Comitetul de credite. Poți întreba la rudele tale care au lucrat la „Eximbank”. Sunt rapoartele auditului intern/extern și rapoartele BNM, care se fac anual. Eu am plecat în 2011. Dacă erau careva încălcări din partea mea, de ce timp de 7 ani nu s-a autosesizat nimeni?”, întreabă Tofilat.

De partea cealaltă, Sagaidac a publicat informații despre creditele acordate de „Eximbank” pentru perioada sfârșitului anului 2013, inclusiv atunci când activa Tofilat în calitate de director adjunct al filialei principale. „Credite neperformante la sfârșitul anului 2013 - 1 miliard 59 de milioane de lei sau 137.73% din capitalul normativ total al băncii. Adică, valoarea creditelor neperformante acordate era mai mare decât capacitatea băncii de a absorbi acele pierderi. Din Raportul privind Profitul și Pierderile băncii putem vedea că, din cauza acelor credite neperformante acordate și vizate sub semnătura lui Tofilat, la sfârșitul anului 2014 banca a înregistrat minus 217 de milioane de lei pierderi. La sfârșitul anului 2013 a înregistrat pierderi de 111 milioane de lei, iar la sfârșitul anului 2012 - 133 de milioane de lei”.

„Așteptăm postări cum am furat miliardul”, a replicat Tofilat.

„Să fi furat tu miliardul, Sergiu, cred că acum stăteai lângă Platon sau erai fugar ca și Țopa”, a adăugat Sagaidac.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md