18:51:22 27.02.2020
 
Stiri

Rețeta Tamarei Șchiopu // Supă-cremă de morcov şi ţelină

Social 09.11.2013 16:21 Vizualizări1894 Autor: Ziarul National
Rețeta Tamarei Șchiopu //  Supă-cremă de morcov şi ţelină


În lumea supelor

Oricât de simplă ş obişnuită ar părea supa, există şi în acest domeniu gastronomic o filosofie întreagă!

O supă reuşită oferă cel mai bun început demasă, fie că e o masă de sărbătoare sau una obişnuită. Fie că e o supă limpede, numită „consommé”, sau o supă-cremă, un borş apetisant, sau o variaţie sofisticată de supe reci, servite pe arşiţa de vară.

Reţete pentru toate tipurile de supă pot fi găsite uşor în carţi, pe net sau în caietele vechi ale mamelor şi bunicilor. În R. Moldova, reţetele de supe nu prea se transmit în scris, pentru că cele două feluri de supe populare – borşulşi zeama – sunt bine cunoscute şi se bucură de o diversitate imensă prin metodele de preparare. De la regiune, la sat, la gospodărie – fiecare gospodină are felul său de a le pregăti. Iar „supa” se consideră o variaţie mai dietetică, aproape cu subînţeles medical, şi se foloseşte mai mult pentru copiii mici, pentru bolnavi sau în curele de slăbire.

Iată că și în gastronomia internaţională supa îşi are locul său binemeritat şi include în sine toate variaţiunile şi metodele de preparare, fie că este vegetariană în conţinut sau conţine și carne.

Supele substanţiale, precum ar fi borşurile - spre exemplu, la italieni numite „minestrone”, iar la englezi şi americani „Scotch broth”, adică „borşscoţian” – conţin bucăţi întregi de legume, fasole, carne, paste. Sunt foarte nutritive şi se servesc cu pâine, oferind o mâncare întreagă. Nu în zadar un prânz de ţară alcătuit dintr-o „strachină de borş cu fasole” şi pâine este o mâncare saţioasăşi sănătoasă pentru toată familia.

Cu ajutorul unui blender sau a unei site, supele de legume pot fi transformate uşor în supe-cremă, folosind bulion vegetal sau animal şi un pic de imaginaţie. Şi reţeta de azi e o supă-cremă – o combinaţie neobişnuită de morcov şi ţelină.

Şi mai neobişnuite sunt combinaţiile de ceapă, sfeclă roşieşi portocală sau mai încercaţi varză cu măr şi cu lămâie.

Mai toate supele-cremă pot fi servite reci, mai ales pe timp de vară. Dar în asemenea cazuri ele vor fi mai intens condimentate. Spaniolii sunt vestiţi prin supa lor rece „gazpacho”, iar ruşii – prin „okroshka”.

Oricare ar fi însă tipul şi variaţiunea preferată, principiile de pregătire sunt similare: se foloseşte zeama în care au fiert legumele şi carnea şi se pregătesc la foc mic, pentru a permite aromelor să se dezvolte.

Supă-cremă de morcov şiţelină

Toţi adoră această supă perfectă pentru o cină sau prânz sănătos de post/vegan.

Ingrediente pentru patru persoane

    ·o lingură de ulei

    ·o ceapă tocată

    ·o linguriţă de coriandru măcinat (accesibil în secţiile de mirodenii)

    ·un cartof tăiat cubuleţe

    ·450 de grame morcovi curăţaţişităiaţicubuleţe

    ·1,2 litri de bulion vegetal

    ·un mănunchi de frunze şi tulpini de ţelină proaspătă

Metoda de preparare

    1.Uleiul se înfierbântă, se adaugă ceapa şi se prăjeşteuşor timp de cinci minute.

    2.Se adaugă coriandrul măcinat, cartofii şi se găteşte încă un minut.

    3.Se adaugă morcovul, bulionul, se aduce până la fierbere, apoi focul se dă mai încet.

    4.Se pregăteşte încă 20 de minute până când morcovul se înmoaie.

    5.Supa se răceşte, apoi se adaugă ţelinamărunţită, după care se pune într-un blenderşi se mestecă pânâ la o consistenţă de cremă.

    6.Supa-cremă se pune în cratiţă, se condimentează după gust şi se încălzeşte pentru a o servi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md