10:52:39 26.09.2020
 
Stiri

Reprezentanții unei organizații INTERNAȚIONALE au încercat să intre în celulele lui Filat și Platon

Social 08.09.2016 11:48 Vizualizări4981 Autor: Ziarul National
Reprezentanții unei organizații INTERNAȚIONALE au încercat să intre în celulele lui Filat și Platon


Reprezentanții Amnesty International Moldova (AIM), care au mers ieri într-o vizită la Penitenciarul nr.13 din Chișinău, au vrut să-i viziteze pe Vlad Filat și Veaceslav Platon, deținuți care s-au plâns de rele tratamente în detenție, dar administrația instituției le-a refuzat acest lucru.

„Scopul vizitei a fost de a discuta cu deținuții, în special din subsolul penitenciarului, din celule disciplinare. Conform calificărilor experților naționali și internaționali, din spusele deținuților și avocaților acestora, condițiile de detenție din penitenciar încalcă drepturile fundamentale ale omului. Am solicitat Ministerului de Interne și Departamentului Instituțiilor Penitenciare de a permite accesul în celulele unor deținuți, care în ultimele luni au emis alegații grave de tortură și rele tratamente în detenție, precum ar fi cea a lui Vladimir Filat sau Veaceslav Platon, lucru care nu ne-a fost permis”, se arată într-un comunicat al AIM.

După această vizită, cei de la AIM au venit cu o concluzie referitor la Penitenciarul 13: „O închisoare a contrastelor”. „Pe de o parte, sunt celule supraaglomerate, grupuri sanitare murdare și aer impregnat cu miros de canalizare, sistem de aerisire nefuncțional, iar pe de altă parte există celule renovate din contul deținuților, dotate cu frigidere, televizoare, ferestre din termopan și cuptoare cu microunde”.

Cei de la AIM au reiterat o solicitare mai veche. „Penitenciarul 13 trebuie de închis din cauza condițiilor de detenție inumane și degradante. Din acest motiv, R. Moldova a pierdut cele mai multe dosare la CEDO. Milioane de lei au fost plătite de R. Moldova începând cu anul 2002. Deși de mai mulți ani statul vorbește despre construirea unui nou penitenciar, până în acest moment, aceasta rămâne a fi o vorbă goală. Dreptul de a nu fi supus unui tratament inuman și degradant este unul absolut, dar încălcat de statul R. Moldova, în ciuda semnării mai multor documente internaționale în domeniu”, se mai arată în declarația emisă de AIM.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md