13:13:01 20.02.2018
Stiri

R. Moldova va RENUNȚA, ca și UE, la trecerea la ora de vară? Anunțul autorităților

Social 14.02.2018 13:59 Vizualizări3080 Autor: Ziarul National
R. Moldova va RENUNȚA, ca și UE, la trecerea la ora de vară? Anunțul autorităților

Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care cere Comisiei Europene să efectueze o evaluare a Directivei privind dispozițiile referitoare la renunțarea la trecerea la ora de vară. „Guvernul R. Moldova va decide dacă trece sau nu la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la Directiva privind dispozițiile referitoare la ora de vară”, se rată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI).

Deputații europeni au argumentat că mai multe inițiative au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară și care are loc în ultima zi de duminică din luna martie și, respectiv, octombrie. De asemenea, mai multe studii efectuate indică anumite efecte negative asupra sănătății omului.

Directiva privind schimbarea orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană.


În acest an, trecerea la ora de vară ar urma să se facă la data de 25 martie. În această zi, la ora 02:00 se trece la timpul „de vară” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte. Această decalare cu +1 oră se practică în R. Moldova, precum și în țările vecine România și Ucraina, ca mijloc de economisire a energiei electrice. Pe parcursul anilor au fost lansate propuneri de a renunța la această practică, fiind invocate unele prejudicii aduse sănătății persoanelor în etate sau a celor ce suferă de anumite boli cronice.

În anul 2017, la solicitarea Ministerului Economiei, Institutul Național de Metrologie în comun cu reprezentanți ai ANRE, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie al AȘM, Institutului de Energetică al AȘM, Universității de Stat de Medicină şi Farmacie au efectuat un studiu în scopul elucidării oportunității trecerii R. Moldova la orarul de vară, urmare a căruia s-a constatat că aceasta este oportună.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2018 08:59 Ziarul National Chirtoacă, Usatîi, asemănări și difer...

16.02.2018 09:16 Nicolae Negru De ce România nu se teme de Republica...

12.02.2018 09:15 Nicolae Negru Eșecul major al Guvernului Filip

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md