07:37:39 06.06.2020
 
Stiri

R. Moldova, ghidată pe drumul european de către maghiarii SUSPENDAȚI din PPE? Budapesta va trimite două persoane la Chișinău pentru „a consulta Guvernul”

Politică 04.02.2020 13:15 Vizualizări980 Autor: Ziarul National
R. Moldova, ghidată pe drumul european de către maghiarii SUSPENDAȚI din PPE? Budapesta va trimite două persoane la Chișinău pentru „a consulta Guvernul”


Doi diplomați maghiari vor fi delegați la Chișinău pentru a consulta guvernul referitor la integrarea europeană, iar elevii din R. Moldova vor primi 40 de burse de studiu la universitățile din Ungaria. Ministrul maghiar de externe a semnat cu partea moldovenească două memorandumuri.

În cadrul vizitei sale la Chișinău, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a semnat un memorandum cu omologul său de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, și altul cu ministrul educației, Corneliu Popovici. Astfel, doi diplomați vor fi trimiși de Budapesta la Chișinău. Peter Szijjarto spune că acest lucru nu trebuie să fie considerată o implicare în treburile interne ale Republicii Moldova. Chișinăul are un rol important în Parteneriatul Estic, iar diplomații maghiari se vor împărtăși cu experiența lor în relațiile cu UE, consideră ministrul de externe al Ungariei.

„Când vorbim despre Parteneriatul Estic, cuvântul parteneriat îl înțelegem în sens direct. De aceea, de la noi nu veți auzi nimic care să sune a luare-aminte sau care să fie un fel de interventie în treburile interne. Niciodată nu ne vom da cu părerea despre problemele de politică internă pentru că nu e competența noastră”, a spus Peter Szijjarto, citat de radiochisinau.md.

După ceremonia de semnare a memorandumurilor, Aureliu Ciocoi a lăsat să se înțeleagă că premierul maghiar, Viktor Orban, va face o vizită la Chișinău și că Igor Dodon va pleca la Budapesta.

„Pot doar să vă spun fără a vă da detalii suplimentare că suntem în așteptarea vizitei prim-ministrului maghiar în Republica Moldova, în viitorul apropiat, și în așteptarea vizitei de nivel prezidențial, în Ungaria”, a precizat Aureliu Ciocoi.

În luna mai, va avea loc la Chișinău ședința Comitetului Interguvernamental R. Moldova – Ungaria, la fel va fi organizat un forum al oamenilor de afaceri. Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, există aproximativ 60 de întreprinderi cu capital maghiar. Mai mult, anul trecut, grupul financiar OTP a cumpărat o bancă în Republica Moldova.

Menționăm că luni, pe 3 februarie curent, Adunarea Politică a Partidului Popular European (PPE), formațiunea cea mai numeroasă din Parlamentul European, a decis să prelungească suspendarea calității de membru a partidului „Fidesz”, condus de premierul ungar Viktor Orban.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat că decizia a fost luată, deoarece nu au fost îndeplinite condițiile revenirii „Fidesz” în PPE, puse în mai 2019.

„Respectarea valorilor europene, precum statul de drept, independența justiției și libertatea de exprimare, nu poate fi negociată în rândul membrilor PPE”, a scris Mureșan pe Facebook.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Polilogu 04.02.2020 20:06

Consilere mai bună decât a românilor ? Si Chișinăul acceptă chestia asta ? Poftim unde-și bagă coada UNGARIA ! De mână cu RUSIA... spre neutralitatea MOLOTOVEI ! Am trăit să o văd si pe asta ! Ungaria - țara care a sfârtecat ROMÂNIA în 1940, odată cu raptul teritorial al BASARABIEI !! Deci tratatul Ribentrop - Molotov trăiește și azi ! Cu ajutorul acelorași puteri ! !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md