12:12:51 05.12.2022
Stiri

R. Moldova, EXEMPLU pentru țările UE. Moldovenii, LIDERI de nevoie în ceea ce privește reducerea voluntară a consumului de gaze

Actualitate 04.08.2022 15:02 Vizualizări1238 Autor: Ziarul National
R. Moldova, EXEMPLU pentru țările UE. Moldovenii, LIDERI de nevoie în ceea ce privește reducerea voluntară a consumului de gaze


Autoritățile de la Chișinău, prin vocea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au solicitat o mobilizare generală pentru a reduce din consumul de gaze acolo unde este posibil, astfel încât R. Moldova să se ralieze unei decizii adoptate de Uniunea Europenă - o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaz. Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că moldovenii au îndeplinit deja această cerință.

„În timp ce Guvernul caută soluții de reducere a consumului de resurse energetice, inclusiv gaze naturale, se pare că populația R. Moldova și agenții economici deja s-au conformat la noile realități și și-au redus substanțial consumul. Consumul de gaze naturale în trimestrul II din 2022 a fost cu 23% mai mic decât media din ultimii opt ani”, a menționat Ioniță.

Conform datelor oficiale ale „Moldovagaz”, în trimestrul II din 2022 consumul gazelor naturale din R. Moldova a fost de 98,5 milioane m3, valoare minimă din ultimii nouă ani. Comparativ cu 2021, când a fost înregistrat un record absolut al consumului de gaze naturale, în 2022 consumul s-a redus cu 76,8 milioane m3 sau 44%.

„Reducerea din acest an se datorează, în cea mai mare parte, consumului scăzut din luna aprilie. Totuși, și în restul lunilor a fost înregistrată scădere semnificativă de consum, comparativ cu anul trecut. Consumul din acest an a fost cu 30 de milioane m3 sau 23% mai mic decât media din precedenții opt ani”, a calculat Veaceslav Ioniță.

Citește și: „Gazprom” ține în ȘAH Chișinăul și REFUZĂ orice discuție despre aprovizionarea R. Moldova. Autoritățile iau în calcul cel mai GRAV scenariu – sistarea completă a livrărilor. Spânu: „Ne așteaptă o iarnă dificilă, dar toți cetățenii vor avea căldură”

Acesta a adăugat că este prematur de făcut anumite concluzii, dar, cel mai probabil, asistăm la un proces de adaptare a populației și a agenților economici la noile prețuri.

„În prezent, populația procură 38% din toate gazele naturale furnizate de „Moldovagaz”. Ponderea consumului populației a crescut cu 33% în ultimii opt ani. În 2014, consumul populației constituia doar 28% din totalul consumului de gaze naturale”, a conchis sursa citată.

Amintim că Guvernul intenționează să ia mai multe măsuri, care ar contribui la reducerea consumului de gaz, în condițiile în care acesta a ajuns să coste peste 1 400 de dolari în august.

Printre măsurile planificate se numără reducerea temperaturii agentului termic livrat în cadrul sistemului centralizat de producere a energiei termice cu până la 10%; sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte (după ora 23:00), ceea ce va reduce consumul de gaze cu 1,4 milioane de m3; organizarea procesului de învățământ la distanță/online pentru instituțiile de învățământ (cel puțin 10 zile pe lună) – economie de circa 13 milioane m3. Aceste măsuri au fost criticate de opoziție, dar și de unii activiști civici.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md