08:51:46 25.04.2024
Stiri

„Gazprom” ține în ȘAH Chișinăul și REFUZĂ orice discuție despre aprovizionarea R. Moldova. Autoritățile iau în calcul cel mai GRAV scenariu – sistarea completă a livrărilor. Spânu: „Ne așteaptă o iarnă dificilă, dar toți cetățenii vor avea căldură”

Actualitate 02.08.2022 16:52 Vizualizări1845 Autor: Ziarul National
„Gazprom” ține în ȘAH Chișinăul și REFUZĂ orice discuție despre aprovizionarea R. Moldova. Autoritățile iau în calcul cel mai GRAV scenariu – sistarea completă a livrărilor. Spânu: „Ne așteaptă o iarnă dificilă, dar toți cetățenii vor avea căldură”


Autoritățile Federației Ruse refuză să ofere un răspuns clar în privința livrărilor gazelor naturale către R. Moldova în perioada rece a anului, iar acest lucru a determinat Chișinăul să găsească alternative pentru sezonul rece 2022-2023. Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, a recunoscut că ne așteaptă o iarnă extrem de dificilă, însă a dat asigurări că niciun cetățean, indiferent că are încălzire pe gaze sau pe lemne, nu va îngheța la iarnă. În acest sens, vicepremierul a enumerat măsurile întreprinse de Guvern pentru a asigura R. Moldova cu resurse energetice în iarna ce urmează.

„Toți consumatorii casnici vor avea acces la căldură, indiferent de scenariile care se vor derula - reducerea livrărilor cu 35%, 50% și 100%. Noi vom avea rezerve de gaz, vom avea surse alternative de import. Unele întreprinderi vor trece la surse alternative de energie și vom promova consumul rezonabil în instituțiile publice, în companii și în rândul consumatorilor casnici. În pofida faptului că ne așteaptă o iarnă complicată, e vorba de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar și din cauza incertitudinii cu privire la contractul cu „Gazprom”, vom avea căldură în case la iarnă. Vă asigur că vom avea căldură și energie electrică, nimeni nu va fi deconectat. Va trebui să economisim, să identificăm combustibil alternativ de încălzire, să avem gospodăriile asigurate cu lemne și cărbune și să oferim compensații celor care au nevoie”, a declarat astăzi Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Vicepremierul a enumerat șapte acțiuni întreprinse de Guvern pentru a face față unei eventuale crize energetice.

„Au fost luate mai multe măsuri pentru sezonul rece:

    1.A fost aprobată Legea privind fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Acest fond va permite acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru consumul de gaze, energia electrică și energia termică.

    2.Am semnat un acord de împrumut cu BERD în valoare de 300 de milioane de euro. Avem rezerve financiare pentru a face față unor situații extreme - limitarea sau întreruperea livrărilor de gaze. Suplimentar, trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru a reduce din consum acolo unde e posibil. Ne propunem o reducere voluntară de 15% a consumului de gaze, așa cum o fac țările UE.

    3.Am aprobat Legea privind obligativitatea creării stocurilor strategice de gaze naturale.

    4.Vom majora numărul de consumatori protejați prin includerea în această categorie a tuturor întreprinderilor mici și mijlocii cu un consum de 600 de metri cubi de gaze pe zi, precum și a centralelor electrice cu termoficare, care livrează energie termică consumatorilor protejați și nu pot utiliza alte tipuri de combustibil.

    5.Pentru diversificarea surselor de energie alternativă a gazelor naturale, vom crește rezervele de stat de păcură. Păcura e o alternativă la gazele naturale pentru „Termoelectrica” și pentru a asigura cu căldură Chișinăul. Avem nevoie 216 mii de tone de păcură, care pot înlocui circa 313 milioane de metri cubi de gaze. Acest volum reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie – aprilie 2022-2023. A fost semnat contractul de achiziție pentru primele volume de păcură, care merg în rezerva de stat.

    6.Vom asigura accesul populației la procurarea lemnului de foc. Cetățenii vor putea achiziționa lemne la un preț accesibil.

    7.Vom facilita importul de cărbune. Vom veni cu decizii prin care vom reuși să atragem o cantitate suplimentară de cel puțin 100 de mii de tone de cărbune. Va fi suplinită și rezerva de stat.

Știm că prețurile la gaze și energia electrică reprezintă cele mai mari provocări cu care se confruntă R. Moldova și întreaga lume. Suntem realiști și precauți. Mesajul pe care trebuie să-l înțelegem cu toții e că ne apropiem de o iarnă extrem de dificilă, cu multe incertitudini. Înțelegem că facturile la energie și gaze vor fi un factor de stres. Răspunsurile Guvernului au venit atât anul trecut, cât și anul acesta”, a precizat vicepremierul.

Sursa citată a menționat că oficialii de la „Gazprom” refuză să spună dacă R. Moldova va primi sau nu gaze la iarnă. „Analizăm toate scenariile, inclusiv sistarea completă a gazelor livrate de „Gazprom”. Din păcate, nu avem niciun răspuns de la „Gazprom”. Știu că „Moldovagaz” este în discuții cu „Gazprom”. Noi de nenumărate ori am solicitat să fim informați cu privire la poziția „Gazprom”... Sper că în august să avem această discuție și să avem o claritate. Noi suntem gata să discutăm și despre renegocierea contractului, dar ținând cont de ultimele evoluții pe piața europeană putem să ne așteptăm la oricare scenariu. Furnizorul ar putea evoca diferite clauze din contract pentru a sista aprovizionarea cu gaze”, a adăugat Spînu.

În cazul în care „Gazprom” ar tăia gazele către R. Moldova, atunci autoritățile vor cumpăra energie electrică din Ucraina.

„Noi ne dorim un contract pe termen lung cu centrala de la Cuciurgan, dar pentru că livrările de gaze în stânga Nistrului nu sunt sigure... Discutăm cu colegii din Ucraina, în cazul în care va apărea o situație de urgență. Vom procura energie în proporție de 100% din Ucraina”, a conchis vicepremierul Spînu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md