03:42:49 19.08.2019
 
Stiri

Președintele APE, întrebare pentru Ambasadoarea Germaniei la Chișinău: „Să ne dea un exemplu CONCRET de identitate civică de succes”

Politică 25.07.2018 14:10 Vizualizări2495 Autor: Ziarul National
Președintele APE, întrebare pentru Ambasadoarea Germaniei la Chișinău: „Să ne dea un exemplu CONCRET de identitate civică de succes”

Președintele Asociației pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău, Victor Chirilă, taxează declarațiile Ambasadoarei Germaniei la Chișinău, Julia Monar, aflată la final de mandat, care promovează ideea creării unei „identități civice” în R. Moldova.

Victor Chirilă se referă la un interviu recent acordat agenției „Infotag”, în cadrul căruia diplomata a declarat că: „Dintre toate ideile care ar putea unifica societatea moldovenească, personal, mi se pare foarte atractivă cea care cheamă la crearea unei identităţi civice puternice care va permite cetăţenilor acestei ţări multietnice să-şi expună viziunile referitoare la un stat echitabil şi corect, indiferent de limba pe care o vorbesc şi de origine”.

„Aș ruga-o pe dna Monar să ne dea un exemplu concret de identitate civică de succes, mai ales de o identitate civică care neagă cu desăvârșire caracterul național al populației majoritare. Este natiunea germană un astfel de exemplu sau poate națiunile franceză, engleza, americană, rusă, austriacă, maghiară, poloneză, sau poate cea elvețiană...? Sau poate, totuși, sa-l întrebam pe Mesut Ozil (fotbalist care a renunțat la naționala germană - n.r.) despre identitatea civică din Germania?”, întreabă Chirilă pe Facebook.

Anterior, Victor Chirilă a criticat un studiu intitulat „Consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune în Republica Moldova”, elaborat cu finanțarea Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, pentru „a genera o discuţie constructivă despre un model posibil integraţionist al societăţii, care ar putea apărea pe fundalul unei identităţi civice”.

„În realitate, autorii încearcă să inoculeze societății ideea că moldovenii/românii sunt incapabili să fie națiunea constituantă (în limbajul lor, dominantă) a statului R. Moldova și, prin urmare, este nevoie de o nouă identitate comună, una civică, deznaționalizată, care ar uni toate grupurile etnice „în jurul unui program de dezvoltare a statutului și modernizare instituţională, care ar spori loialitatea pentru statul Republica Moldova”, a constatat atunci președintele APE.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!josfis 25.07.2018 15:12

Am mai avut noi o „identitate civică” pe timpul URSS. Și ce s-a ales din ea? Amintirea că toți vorbeau doar limba rusă, toți ”susțineau” unanim partidul comunist și tezele secretarilor generali ai acestui partid. Halal de asemenea încercări, cu atât mai mult din partea unei instituții germane.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md