DOC // Ambasadorul R. Moldova la București, REPLICĂ DEMNĂ pentru Ambasada Federației Ruse în România: „Nu am avut niciodată un război civil în R. Moldova. PUNCT!”
Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, l-a pus la punct pe omologul său de la Ambasada Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, după ce aceasta, prin intermediul unei postări pe Facebook, a pretinsă că, în 1991-1992, Rusia ar fi oprit „un război civil” în R. Moldova.
Potrivit lui Victor Chirilă, conflictul armat de pe Nistru a nu fost un „război civil”.
„Nu am avut niciodată un război civil în R. Moldova. Punct”, a scris Ambasadorul Chirilă pe Facebook.
Pentru a împrospăta memoria diplomaților ruși de la Ambasada Federației Ruse la București, Victor Chirilă a publicat Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul Ilaşcu şi alţii versus Moldova şi Rusia, din 8 iulie 2004: „Cei care au îndoieli sunt rugați să consulte Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul Ilaşcu și alții v. Moldova și Rusia”. Această decizie demonstrează că, de fapt, Rusia se face vinovată de războiul moldo-rus de pe Nistru din anul 1992.
Și fostul Ambasador al R. Moldova în România, Mihai Gribincea, a venit cu o replică la adresa Ambasadei Federației Ruse la București.
„Ambasada Federației Ruse în România a publicat pe 13 ianuarie o listă cu „faptele ei de arme” și ale SUA, dezinformând opinia publică. Printre acestea și faptul că: „În Republica Moldova, Rusia a oprit războiul civil”.
Impertinența Moscovei nu are margini. Au fost publicate sute de documente, care demonstrează neîndoielnic că separatismul transnistrean, de rând cu cel al găgăuzilor din sudul R. Moldova, a fost orchestrat de Moscova. Scopul acestor acțiuni a fost, inițual, forțarea rămânerii R. Moldova într-o nouă uniune statală, iar mai târziu crearea în stânga Nistrului a unei regiuni separatiste, ce ar găzdui trupe rusești și care ar împiedica o posibilă Unire a R. Moldova cu România. Au fost publicate, de asemenea, suficiente dovezi care demonstrează că implicarea trupelor Armatei a 14-a ruse în acțiunile militare de pe Nistru, fuziunea acestora cu trupele separatiste au transformat conflictul, care în aparență era unul dintre Chișinău și separatiștii de la Tiraspol, într-un război moldo-rus. Și, după toate acestea, Moscova ne spune că a oprit un război civil în Moldova”, a precizat diplomatul într-o postare pe Facebook.
De menționat că Ambasada Statelor Unite ale Americii la București și Ambasada Federației Ruse la București s-au angajat într-o „confruntare” pe rețelele de socializare cu privire la conflictele militare la care Armatele celor două state rivale au participat. Americanii au denunțat agresiunile Federației Ruse în regiune, amintind de intervenții militare în urma cărora rușii au „uitat” să mai plece. Americanii au pomenit și de R. Moldova. „Rusia a invadat Republica Moldova în 1991-1992 ... și nu a mai plecat”, a scris Ambasada SUA la București.
Postarea americanilor a dus la o reacție rapidă a Ambasadei Federației Ruse în România. Rușii explică faptul că trupele ruse nu au invadat ci, de fapt, au pacificat oprind conflicte civile în regiune, inclusiv în R. Moldova.
TEATRU // Festivalul visătoarelor, la Iași. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit prima ediție a Festivalului de regie feminină „Cătălina Buzoianu”
Scriitorii interziși în Transnistria vor merge din nou la Tighina, de această dată însoțiți de Oleg Serebrian, vicepremierul responsabil de Reintegrare: Tiraspolul, somat să se abțină de la acțiuni provocatoare
„Inima Nistrului”, un nou traseu de ciclism și drumeție lansat în R. Moldova: În cât timp pot fi parcurși cei 42 km