10:20:30 26.02.2024
Stiri

Reprezentanți a peste 30 de STATE vor participa la cea de-a IV-a reuniune a Platformei de SPRIJIN pentru R. Moldova. Banii acumulați vor fi folosiți pentru PENSII și salarii, dar și la crearea a două fonduri de DEZVOLTARE a republicii

Actualitate 20.09.2023 11:21 Vizualizări1293 Autor: Ziarul National
Reprezentanți a peste 30 de STATE vor participa la cea de-a IV-a reuniune a Platformei de SPRIJIN pentru R. Moldova. Banii acumulați vor fi folosiți pentru PENSII și salarii, dar și la crearea a două fonduri de DEZVOLTARE a republicii


Reprezentanții a peste 30 de state și organizații internaționale și-au anunțat prezența, pe 17 octombrie curent, la cea de-a IV-a reuniune a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, un format inițiat de România, Franța și Germania, în contextul crizei generate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Anunțul a fost făcut astăzi de către prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unui briefing de presă.

„Pe 17 octombrie, vom găzdui reuniunea a IV-a a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova. Platforma a fost creată în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina, la inițiativa României, Germaniei și Franței. Aceasta reprezintă un mecanism de răspuns la consecințele și crizele generate de război asupra R. Moldova. Peste 30 de țări și organizații internaționale vor veni pe 17 octombrie la Chișinău. Participanții vor fi reprezentați de miniștri de Externe și alți oficiali. În cadrul reuniunii, vom analiza care sunt necesitățile de sprijin pentru R. Moldova. La reuniunile anterioare de la Berlin, București și Paris, R. Moldova a primit sprijin pentru compensarea cheltuielilor în factură. Totodată, agricultorii au primit motorină gratis. Au fost și proiecte de infrastructură. E vorba de punctele de trecere Barsarabeasca – Berezino, dar și podul de la Leova - Bumbăta”, a precizat Recean.

Potrivit premierului, Guvernul va discuta cu reprezentanții celor peste 30 de țări și organizații internaționale despre direcțiile principale de sprijin. O parte din resursele colectate va fi redirecționată pentru plata pensiilor și salariilor, iar altă parte - pentru asigurarea unei creșteri economice robuste.

„E vorba de acoperirea cheltuielilor bugetare – salarii și pensii, dar și sprijinirea păturilor vulnerabile. În același timp, vom discuta despre inițierea a două fonduri de dezvoltare a R. Moldova, pentru ca să putem asigura o creștere economică. Deci, un fond va fi destinat pentru dezvoltarea infrastructurii. Cunoașteți cu toții care sunt proiectele mari pe care trebuie să le dezvoltăm (cele anunțate recent de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu - n.r.). Al doilea fond este destinat tranziției energetice, să fim mult mai independenți din punct de vedere energetic. Ne vom focusa pe eficiența energetică și trecerea la energia regenerabilă. E vorba de programe, care vor contribui ca agricultura noastră, economia, să se ajusteze la schimbările climatice”, a conchis Recean.

Amintim că Platforma de Sprijin pentru Moldova a fost creată în contextul războiului din Ucraina la inițiativa României, Germaniei, Franței, cu participarea SUA. Scopul Platformei este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru R. Moldova. În speță, se urmărește generarea de asistență imediată precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Cea de-a doua ediție s-a desfășurat la București, România, pe 15 iulie 2022, iar cea de-a treia - la Paris, Franța, pe 21 noiembrie 2022.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md