21:07:11 17.06.2024
Stiri

VIDEO // Irina Vlah, bașcanul în exercițiu al Găgăuziei, insistă ca pe 9 mai să fie sărbătorită „ziua victoriei”, deoarece „trebuie să respectăm istoria noastră”. Replica lui Recean: „Călătorie frumoasă la Sankt Petersburg și Tel Aviv”

Actualitate 21.06.2023 17:25 Vizualizări1756 Autor: Ziarul National
VIDEO // Irina Vlah, bașcanul în exercițiu al Găgăuziei, insistă ca pe 9 mai să fie sărbătorită „ziua victoriei”, deoarece „trebuie să respectăm istoria noastră”. Replica lui Recean: „Călătorie frumoasă la Sankt Petersburg și Tel Aviv”


Guvernul R. Moldova a avizat astăzi pozitiv inițiativa unui grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) care propune marcarea, în fiecare an pe data de 8 mai, a Zilei comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru a nemulțumit-o pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care a făcut trimitere, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, „la istoria noastră” de a sărbători „ziua victoriei” pe 9 mai.

După ce ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu a prezentat proiectul, Vlah a cerut cuvântul, iar premierul Recean i-a solicitat să-și expună punctul de vedere cât mai repede.

„Acum 78 de ani, sărbătoream „ziua victoriei” și eu cred că și părinții dumneavoastră au sărbătorit această zi. Eu nu înțeleg de ce PAS a decis să schimbe istoria noastră. Avem multe probleme în domeniul social, economic, energetic… Trebuie să rezolvați aceste probleme, dar nu să schimbați istoria care a fost, este și trebuie să fie. Avem mulți specialiști în Ministerul Educației, Academia de Științe a Moldovei, care pot să vă prezinte informația deputaților din PAS, care au avut note rele în școală și nu au învățat istoria noastră. Noi trebuie să respectăm istoria și dacă noi am avut 9 mai, noi trebuie să avem 9 mai „ziua victoriei”. De aceea eu propun să dăm aviz negativ”, a spus Vlah cu simpatii deschise prorusești.

CITIȚI și Ce trebuie să marcăm: Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în al Doilea Război Mondial pe 8 mai sau „Victoria în războiul pentru apărarea patriei” pe 9 mai? Dr. hab. Nicolae Enciu: „Victorie confiscată pe nedrept de URSS”

Replica lui Recean a fost scurtă și plină de subînțelesuri, lucru care a pus-o într-o încurcătură pe Irina Vlah.

„Am înțeles punctul dvs. de vedere. Stimați colegi, vă rog să susținem. Călătorie frumoasă la Sankt Petersburg și la Tel Aviv, doamna Vlah”, a punctat Recean.

De menționat că 8 mai ar urma să fie declarată drept Ziuă a comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, iar 9 mai – zi lucrătoare.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md