Recean NU intenționează să discute cu Putin sau alți oficiali de la Moscova, până când Rusia nu încetează RĂZBOIUL din Ucraina și nu-și retrage trupele din Transnistria. Premierul este gata să RETRAGĂ R. Moldova din CSI
Prim-ministrul Dorin Recean nu are de gând să poarte discuții cu oficiali de la Moscova, inclusiv cu Vladimir Putin, până când Rusia nu încetează războiul sângeros din Ucraina și nu-și retrage armamentul și trupele din Transnistria. Noul premier susține că nu a primit felicitări de la Kremlin în legătură cu învestirea în funcție, dar nici nu le-a așteptat.
„Din Est, cu excepția Ucrainei, nu am primit felicitări și nici nu le-am așteptat. De la Moscova nu am primit. Care va fi relația R. Moldova cu Rusia din perspectiva mea? Federația Rusă trebuie să înceteze războiul din Ucraina, trebuie să-și retragă trupele din Ucraina, trebuie să-și retragă trupele din R. Moldova și atunci noi avem subiecte de discuție”, a declarat în această seară Dorin Recean, în cadrul emisiunii „Bună Seara”, moderată de Mircea Surdu la postul public de televiziune.
Întrebat de ce R. Moldova mai rămâne în Comunitatea Statelor Independente (CSI), organism controlat de Rusia, Dorin Recean a subliniat că „noi nu trebuie să ne axăm așa de tare pe acest CSI, pentru că el oricum nu prea funcționează.
,,Noi avem acorduri care nu se respectă. De exemplu, sunt acorduri în vigoare, dar care efectiv nu se respectă. Iată marea diferență între CSI și Uniunea Europeană. Dacă în UE ai semnat acordul, atunci el se respectă. Noi avem foarte multe cazuri când acorduri semnate în cadrul CSI nu se mai respectă. Dacă CSI nu mai funcționează, atunci nu funcționează. Acordurile care nu funcționează vor fi denunțate. Toate acordurile care nu vor fi respectate vor fi denunțate. Noi vom face o inventariere a tuturor acordurilor, pentru că există destul de multe. Guvernul deja lucrează în această direcție. Noi vom pune accent pe relațiile bilaterale cu țările care astăzi fac parte din CSI”, a punctat Recean.
Întrebat dacă în viitorul apropiat sunt șanse să se micșoreze tariful la gaz, Recean a dezvăluit de unde au început toate problemele.
„Totul a pornit din momentul în care „Gazprom” deține pachetul majoritar la „Moldovagaz”. Noi mai degrabă avem Gazprom-Moldova, decât „Moldovagaz”. Aceste probleme s-au acumulat pe parcursul a 20 de ani. Iată acum noi întreprindem măsurile necesare de decuplare și de ajustare la alte surse de energie, în primul rând de gaze naturale. Acum în Guvern va exista un minister, care se va ocupa de această problemă. Până acum de sectorul energetic se ocupau doar șapte oameni. E vorba de un domeniu care a suferit o transformare fundamentală din 24 februarie 2022. Este înțelegerea că noi nu mai putem continua așa. Trebuie să avem o piață energetică eficientă, care, în cele din urmă, să ducă la diminuarea tarifelor”, a mai spus Recean.
Rată-RECORD de participare la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale: Cu peste 4% mai mare decât în turul întâi și cu 2% față de scrutinul de acum patru ani
CEC îndeamnă cetățeni să sesizeze la 112 cazurile de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare
Mitropolitul Basarabiei a VOTAT la prezidențiale și a venit cu un ÎNDEMN pentru cetățenii R. Moldova: „Dumnezeu să lumineze mințile și inimile tuturor celor care își exercită astăzi votul, pentru binele întregii noastre națiuni”