Plahotniuc NU mai acceptă CONDIȚIONĂRI și anunță despre introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție: „Termenul EXPIRĂ”
Fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat (PD) intenționează să pună la vot, în ședințele viitoare ale Parlamentului, inițiativa legislativă de modificare a Constituției, care prevede introducerea sintagmei „integrare europeană”. Acest lucru se va întâmpla, chiar dacă deputații liberal-democrați și liberali nu au spus, deocamdată, dacă vor susține sau nu acest demers.
„Pentru modificarea Constituției, voturile Coaliției nu sunt suficiente, iar PLDM și PL încă nu s-au pronunțat referitor la modul în care vor vota sau au înaintat diferite condiționări pentru acest vot. Cred că introducerea conceptului de „integrare europeană” în Constituție, ca element de bază al strategiei naționale de dezvoltare a R. Moldova, nu trebuie negociată politic și nu trebuie să fie parte a unor jocuri politice pe această temă”, a declarat astăzi liderul PD, Vlad Plahotniuc, după ședința săptămânală a formațiunii pe care o conduce.
Acesta a avertizat că mandatul actualului Parlament expiră în curând, iar deputații din PL și PLDM trebuie să decidă cum vor vota: „Termenul în care mai putem vota expiră curând, iată de ce am decis că în următoarele ședințe ale Parlamentului să supunem votului aceasta modificare a Constituției, iar fiecare deputat va avea ocazia să demonstreze dacă este proeuropean în realitate sau dacă folosește sintagma doar ca element electoral”.
Potrivit lui Plahotniuc, introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție are ca scop de a face „mai clară direcția strategică de modernizare a Republicii Moldova”. „Astfel, ideea de integrarea europeană trebuie să fie depolitizată, să nu fie supusă speculațiilor electorale și să capete rolul ei firesc în strategia națională de dezvoltare a țării”.
Politicianul a mai adăugat că anume asta a avut în vedere atunci când a decis ca PD să devină „un partid pentru Moldova și oamenii ei”. „Ne dorim să fim un partid, care să contribuie la modernizarea europeană a țării prin legi și prin acțiuni concrete, nu prin discursuri false și promisiuni sterile pe facebook-uri. Preocuparea oricărei guvernări nu trebuie să fie geopolitica, ci bunăstarea oamenilor”, a conchis Plahotniuc.
Veste bună pentru români, inclusiv pentru cei din R. Moldova: Austria anunţă că este de acord cu aderarea deplină a Bulgariei şi României la Schengen
Postul vamal Leușeni, modernizat cu sprijinul UE: Drum de acces a fost reabilitat, pavilioane pe sensul de intrare în republică - construite, iar clădirea administrativă - reparată
Pașapoarte sau permise de conducere false, chipurile emise de state UE, la preț de 3 200 de lei fiecare: Patru bărbați din R. Moldova riscă până la șapte ani de pușcărie