02:30:15 21.04.2024
Stiri

Maia Sandu, despre SACȚIUNILE Uniunii Europene la adresa lui Plahotniuc, Șor, Cavcaliuc și Tauber: „Acești oameni au TRĂDAT și continuă să trădeze interesul național și lucrează în folosul Kremlinului”

Actualitate 30.05.2023 17:46 Vizualizări1856 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, despre SACȚIUNILE Uniunii Europene la adresa lui Plahotniuc, Șor, Cavcaliuc și Tauber: „Acești oameni au TRĂDAT și continuă să trădeze interesul național și lucrează în folosul Kremlinului”


Președinta Maia Sandu salută decizia Uniunii Europene, care a adoptat marți, 30 mai, la propunerea ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, prima listă cu persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova.

Decizia vine cu două zile înainte de Summitul Comunității Politice Europene care va avea loc în R. Moldova și îi vizează pe Ilan Șor, Vlad Plahotniuc, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Chaika.

„Azi, Uniunea Europeană a anunțat sancționarea a cinci persoane care amenință stabilitatea și securitatea republicii noastre. Patru dintre ele sunt cetățeni ai R. Moldova. Acești oameni certați cu legea au trădat și continuă să trădeze interesul național, pun în pericol dezvoltarea R. Moldova și lucrează în folosul Kremlinului”, a menționat Maia Sandu, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Citește și: UE sancționează cinci persoane, inclusiv pe Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Regimul de sancțiuni a fost creat la propunerea României, pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova

Potrivit șefei statului, decizia de azi înseamnă că acestor persoane „nu li se va permite circulația liberă în țările ce se vor alinia sancțiunilor, le vor fi blocați banii și sechestrate averile”.

„Uniunea Europeană ne ajută să-i oprim pe cei care vor să destabilizeze republica și să ne blocheze viitorul”, a punctat Maia Sandu.

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a adoptat marți, la Bruxelles, prima listă de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova. Acordul politic privind crearea regimului de sancțiuni a fost obținut la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 24 aprilie 2023, procesul de adoptare a regimului fiind finalizat din punct de vedere procedural la 28 aprilie 2023.

România a deținut un rol central în crearea acestui regim de sancțiuni al UE, precum și în întocmirea pachetului de listări. Demersurile politico-diplomatice ale MAE au determinat un sprijin solid din partea tuturor statelor membre ale UE și a instituțiilor europene, ceea ce a condus la adoptarea regimului într-un timp record, fiind cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni UE de până acum.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md