21:03:02 17.06.2024
Stiri

VIDEO // Procurorii Anticorupție au efectuat PERCHEZIȚII la vilele lui Plahotniuc din Franța. Într-un apartament din Sciez locuia o RUDĂ de gradul întâi a lui Plahotniuc. Bunurile au fost ÎNGHEȚATE, pentru ca ulterior să fie confiscate

Actualitate 17.01.2024 14:46 Vizualizări2606 Autor: Ziarul National
VIDEO // Procurorii Anticorupție au efectuat PERCHEZIȚII la vilele lui Plahotniuc din Franța. Într-un apartament din Sciez locuia o RUDĂ de gradul întâi a lui Plahotniuc. Bunurile au fost ÎNGHEȚATE, pentru ca ulterior să fie confiscate
Vila lui Plahotniuc din Munții Alpi


Procurorii din R. Moldova au efectuat, în perioada 9 - 11 ianuarie curent, percheziții în două vile și într-un apartament din Franța, care aparțin lui Vlad Plahotniuc. Aceste imobile ar fi fost cumpărate din banii proveniți din „frauda bancară”, spun procurorii. Într-un apartament din orașul Sciez, aflat pe malul lacului Geneva, a fost identificată o rudă de gradul întâi a lui Plahotniuc, dar și peste 92 de mii de euro și 3 000 de franci elvețieni. Totodată, procurorii Anticorupție au audiat în Franța mai mulți martori, care au prestat servicii pentru Vlad Plahotniuc, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție.

Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în Departamentul Haute-Savoie, în orașul Sciez și localitățile Combloux, Chamonix Mont-Blanc, Sallanches și Douvaine, iar cele trei bunuri imobile au fost identificate prin schimbul de informații și coordonarea eforturilor cu autoritățile franceze. Vilele și apartamentul erau înregistrate pe numele unor persoane juridice, însă deținute de facto de către familia lui Vladimir Plahotniuc, „fapt demonstrat prin identificarea în incinta imobilelor a mai multor bunuri personale, inclusiv poze de familie”, a menționat șefa Procuraturii Anticorupție.

„Anul trecut, am avut o cooperare bună cu organele de drept din Elveția, iar după mai multe eforturi s-a reușit înghețarea vilei lui Plahotniuc de pe malul lacului Geneva, în valoare de peste 26 de milioane de euro. Acum avem o colaborare bună cu organele de drept din Franța. Astfel, săptămâna trecută au avut loc acțiuni de urmărire penală în Franța și am reușit să înghețăm bunurile de acolo ale lui Plahotniuc”, a declarat Dragalin.

Adjunctul său, Octavian Iachimovschi, a oferit mai multe detalii despre bunurile lui Plahotniuc din Franța, care, aparent, nu aveau nicio legătură cu el. Acum, după efectuarea acțiunilor de urmărire penală și audierea martorilor din Franța, procurorii moldoveni sunt siguri că vila de la poalele Munților Alpi, dar și un apartament din Sciez aparțin lui Plahotniuc.

„Scopul deplasării procurorilor noștri în Franța a fost de a efectua percheziții la unele bunuri imobile și de a acumula probe incontestabile, care ar demonstra că aceste imobile sunt ale familiei Plahotniuc. Aceste bunuri erau înregistrate pe companii din Franța și Cipru, iar aparent nu exista nicio legătură cu Plahotniuc. Totuși, probele administrate dovedesc că bunurile aparțin lui Plahotniuc. De asemenea, au fost audiate mai multe persoane care au prestat servicii pentru Plahotniuc. Astfel, pe teritoriul Franței au fost depistate următoarele bunuri imobile – un apartament în orașul Sciez și o vilă la poalele Munților Alpi. În acel apartament a fost depistată o rudă de gradul întâi a lui Plahotniuc. Nu este vorba de soție, dar de o rudă de gradul întâi (cel mai probabil fiul - n.r.), care nu are niciun stat în dosarul „frauda bancară”. De asemenea, a fost depistată o vilă pe malul lacului Leman. Această vilă se află în reconstrucție. În același timp, a fost depistată o vilă în Combloux, în zona Munților Alpi, în apropiere de Mont Blanc. Vila are aproximativ 500 de metri pătrați. E destul de spațioasă, are șase dormitoare, bibliotecă, vinărie, sală de sport și se află în una dintre cele mai exclusiviste zone”, a precizat Iachimovschi.
Un alt bun este în Sciez și reprezintă un apartament cu două locuri de parcare, amplasat într-un complex rezidențial, cu acces la un cort de tenis și bazin.

„La momentul efectuării acțiunilor de urmărire penală, am constatat că imobilul indicat este gestionat de o rudă apropiată a lui Vladimir Plahotniuc. Nu este soția sa, dar e vorba de o rudă de gradul întâi. În urma perchezițiilor efectuate, au fost ridicate 92 000 de euro și 3 000 de franci elvețieni. Acum urmează să stabilim originea banilor, cu ulterioara aplicare a sechestrului. În același timp, au fost ridicate suporturi tehnice, telefoane și mai multe documente, care oferă informații suplimentare și despre alte bunuri imobile și mobile ce aparțin familiei Plahotniuc. Martorii audiați au indicat că beneficiar efectiv al bunurilor supuse percheziției este Vladimir Plahotniuc”, a adăugat Iachimovschi.

Până la efectuarea perchezițiilor, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor menționate, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune.

Veronica Dragalin speră că judecătorii din R. Moldova vor analiza minuțios probele incontestabile acumulate de procurori și să vor mișca foarte repede în ceea ce privește recuperarea banilor din „frauda bancară”.

În iulie 2023, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o cauză penală în privința lui Vladimir Plahotniuc în lipsa învinuitului, în prezent fiind aplicată măsura sub formă de arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md