10:28:09 20.04.2024
Stiri

R. Moldova și Turcia conlucrează în vederea EXTRĂDĂRII lui Vlad Plahotniuc. Igor Grosu: „Nu pot să dau multe detalii… Vom pune pe tapet probleme legate de astfel de indivizi, care reprezintă pericol pentru securitatea națională”

Actualitate 16.03.2023 09:42 Vizualizări2440 Autor: Ziarul National
R. Moldova și Turcia conlucrează în vederea EXTRĂDĂRII lui Vlad Plahotniuc. Igor Grosu: „Nu pot să dau multe detalii… Vom pune pe tapet probleme legate de astfel de indivizi, care reprezintă pericol pentru securitatea națională”


Instituțiile de drept din R. Moldova și cele din Turcia ar conlucra activ în vederea extrădării lui Vlad Plahotniuc, care s-ar ascunde în Ciprul de Nord, teritoriu controlat de Ankara. Spicherul Parlamentului, Igor Grosu, susține că în cadrul întrevederii sale recente cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a abordat chestiunea extrădării lui Plahotniuc, dar și cea a profesorilor turci de la Liceul „Orizont”, care în 2018 au fost răpiți de pe stradă și trimiși cu un avion la Istanbul.

Igor Grosu nu a vrut să ofere prea multe detalii despre stadiul discuțiilor cu autoritățile de la Ankara, dar a dat asigurări că extrădarea lui Plahotniuc rămâne o prioritate pentru guvernare.

Citește și: VIDEO // Spicherul Grosu NU ar fi îndrăznit să-l întrebe pe Erdogan de profesorii turci de la „Orizont”, care în 2018 au fost EXPULZAȚI ilegal de regimul lui Plahotniuc. Radu Marian, cu capul plecat și rușinat: „Nu s-a discutat acest aspect”

„Fără a intra pre mult în detalii, noi am discutat și lucrurile mai puțin plăcute, legate și de profesori (de la Liceul „Orizont” - n.r.). Era nevoie de a puncta lucrurile acestea. Nu pot să dau multe detalii, pentru că nu este doar un schimb de opinii și mesaje la nivel politic, există și lucru la nivel de alte instituții care trebuie să conlucreze.

Fără a face un pronostic când, cum și care este probabilitatea, noi vrem și o să continuăm discuțiile cu Turcia și la nivel politic, și la nivel de alte instituții pentru a pune pe tapet probleme legate de securitatea națională și astfel de indivizi reprezintă pericol pentru securitatea națională. O să continuăm dialogul pe dosare grele care ne interesează pe noi”, a declarat Igor Grosu ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.

Amintim că Vlad Plahotniuc a fugit din R. Moldova în vara anului 2019, după ce Partidul Democrat a pierdut guvernarea. Acesta a plecat inițial în SUA, dar după aproape un an s-a refugiat în Turcia. În septembrie 2020, Procuratura Generală a afirmat că Vladimir Pahotniuc se află în Turcia și a solicitat extrădarea acestuia. Ulterior, în spațiul public a apărut informația precum că acesta se află în Ciprul de Nord, teritoriu controlat de Ankara.

Vlad Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari în cadrul dosarului care vizează jaful bancar.

La finele lunii noiembrie 2022, Vlad Plahotniuc și-a anunțat revenirea în politica din R. Moldova. Acest anunț a fost făcut la o zi după ce, alături de Ilan Șor, a fost inclus de Statele Unite ale Americii în „Global Magnitsky Act”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md