16:28:46 05.05.2024
Stiri

Grindina a „bătut” nucile

Economie 12.10.2013 12:21 Vizualizări8156 Autor: Virginia Nica
Grindina a „bătut” nucile


Victor Guțu conduce o companie care deține cea mai mare plantație de nuci din R. Moldova, dar și din Europa, de circa 700 de hectare. În pofida faptului că afacerile cu nuci sunt considerate adevărate mine de aur de către cunoscători, lucrurile nu stau tocmai roz pentru producătorul din Soroca. Producția din acest an a fost afectată de grindină, iar recolta a scăzut la jumătatea volumului estimat de producător.

Agricultorul din Soroca susține că are 320 de hectare cu livadă de nuci în rod și a așteptat mai mult de șapte ani pentru ca să obțină roadă, de circa o tonă la hectar, însă grindina i-a dat planurile peste cap. „Am obținut doar 500 de kilograme la hectar, iar estimările privind pierderile suportate ajung la șase milioane de lei. Restul suprafeței este cultivată cu puieți tineri, iar noi am așteptat ca de pe această suprafață de 320 de hectare să obținem o roadă corespunzătoare livezilor în rod. Nu a fost să fie așa”, a menționat Victor Guțu.

Asigurarea împotriva calamităților naturale, costisitoare

Producția este depozitată și va fi exportată în Spania și Grecia, unde prețurile sunt de 8-9 euro pentru un kilogram. „Orice cultivator trebuie să înțeleagă că finanțarea livezilor de nuci este o investiție pe termen lung și fiecare trebuie să aibă multă răbdare și cunoștințe solide în domeniu. Noi am început să cultivăm nuci încă în 2004, însă trebuie să aștepți mai mult de șapte ani pentru a obține profit. Noi nu putem să spunem că avem profit, suntem încă la faza de recuperare a investițiilor”, a mai spus Victor Guțu.

Directorul executiv al companiei susține că prețurile sunt destul de bune, piața de desfacere este favorabilă, iar statul susține suficient această ramură. „Singura problemă este faptul că am fost afectați de grindină, însă este foarte costisitor să asiguri împotriva calamităților naturale 700 de hectare de livadă”, menționează fermierul.

Fabrica de prelucrare a producției, unică în regiune

Producătorul din Soroca susține că nucile sunt spălate, înălbite, calibrate și uscate prin intermediul unei linii de prelucrare unice în regiune. „Asemenea fabrică nu găsești nici în România și nici în Ucraina, de aceea și producția este de o calitate foarte înaltă”, a afirmat Victor Guțu.

Toată producția colectată este exportată și, făcând o comparație cu situația din alte țări, producătorul spune că la noi cultura nuciferă nu este atât de intens promovată. „În Spania sau în Grecia această cultură este apreciată la un nivel foarte înalt, pentru că sunt cunoscute beneficiile nucilor. Acest fruct nu lipsește de pe masa grecilor, la noi până nu demult nu puteau fi cultivate livezi industriale de nuci și produsul nostru nu era atât de cunoscut pe piața externă. Acum începe să fie apreciat”, a conchis agricultorul.

Menționăm că acționarul principal al companiei unde Guțu este director executiv și care deține cea mai mare suprafață de nuci este Nicolae Ciornâi, suma investită în afacere fiind evaluată la 25 de milioane de euro.

MAIA: Producția de nuci va fi mai mare în acest an cu circa patru mii de tone

Volumul producției globale de nuci în coajă este estimat în acest an la 13 mii de tone de nuci în coajă, fiind mai mare cu 2,9 mii de tone față de anul trecut, iar productivitatea la hectar este preconizată la 2,2 tone/ha, cu 0,5 tone mai mare decât anul precedent.

Potrivit șefului Serviciului produse horticole, Vasile Șarban, nucile care sunt exportate sunt comercializate, în mare parte, pe piața europeană. „Sunt agenți economici care importă nuci în coajă pentru a fi decojite și ulterior reexportate, de aceea se vorbește despre importul nucilor. Producția globală de nuci satisface cerințele pieței interne. O mică insuficiență se înregistrează la cererea față de puieții de nuci, un puiet altoit fiind comercializat la un preț mediu de 120-150 de lei”, a precizat Vasile Șarban.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), suprafața totală de livezi industriale de nuci din R. Moldova este de 12,3 mii de hectare, dintre care 5,87 mii de hectare reprezintă livezile în rod. Potrivit programului implementat de MAIA, suprafețele anuale de livezi de nuci se extind anual cu o mie de hectare.

Prețurile oferite de intermediari pe piața internă ajung la 70 lei/kg

Cel mai mare preț oferit de intermediari pentru miezul de nucă achiziționat de la populație este de 70 de lei/kg, prețul mediu fiind de 60-65 de lei/kg, arată datele Bursei Agricole „Agravista”.

Specialiștii susțin că este periculos să achiziționezi miezul de nucă la începutul sezonului de recoltare, deoarece poate avea un grad înalt de umiditate. „În anii precedenți, prețul maxim la miezul de nucă a fost de 100 lei/kg. Experții susțin că și în acest sezon prețul la miezul de nucă va crește”, precizează reprezentanții Bursei Agricole.

Miezul de nucă din Republica Moldova este exportat în mai bine de 40 de țări ale lumii.

Soiurile moldovenești de nuci pierd teren în favoarea soiurilor franceze

Un studiu realizat în R. Moldova arată că, în ultimii ani, producătorii se orientează spre creșterea suprafețelor cultivate cu soiuri franceze de nuci, deoarece pot obține o roadă mai bogată decât de pe cele cultivate cu soiuri moldovenești, susține președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, Constantin Gajâm.

Potrivit reprezentantului producătorilor de nuci, cele mai bune soiuri moldovenești sunt „Pisceanschi ” și „Cazacu”, a căror roadă este mai mare uneori decât a soiurilor franceze. „Doar aceste soiuri pot concura cu soiurile de nuci franceze, care au rodit mai bogat în acest an. Și prețurile la soiurile de nuci sunt mai mari decât ale celor moldovenești”, a precizat Constantin Gajâm.

Președintele Uniunii susține că producătorii de nuci se confruntă cu o singură problemă - cea a repartizării subvențiilor. „Există un fond pentru încurajarea dezvoltării culturii nucului, care era constituit din 1,5% din valoarea totală a exportului de nuci și, ulterior, acești bani erau repartizați pentru susținerea producătorilor. Fondul era administrat de Ministerul Agriculturii, însă de doi ani acesta a trecut în gestiunea Ministerului Finanțelor și nu este clar unde și cum sunt repartizați acești bani, dar producătorii primesc cu întârziere subvențiile. Anul trecut au fost exportate 12 tone de nuci cu 7 euro per kilogram și din toată suma 1,5% au fost direcționate spre fond, însă producătorii spun că nu au primit bani suficienți”, a menționat Constantin Gajâm.

Producătorii spun că sunt mulțumiți de prețurile din acest an la miezul de nucă și se așteaptă ca acestea să mai crească, în special la soiurile franceze de nuci.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md