07:07:56 19.06.2024
Stiri

Politicienilor să le fie interzisă simularea credinței

Actualitate 04.05.2024 10:22 Vizualizări1492 Autor: Vitalie Hadei
Politicienilor să le fie interzisă simularea credinței


Trustia, elegii politikoase

Ieri am discutat despre războiul sfânt pe care Patriarhul Kirill al Rusiei l-a declarat ortodocșilor ucraineni pentru că nu au întâmpinat cu flori, ci cu cocteiluri Molotov tancurile rusești, se încăpățânează și nu se vor încadrați benevol în lumea rusă și nu cedează nici în ruptul capului teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă.

Am căzut cu toții de acord că însuși faptul metamorfozării spețoperației militare în război, fie și sfânt, fără ca cineva să fie tras la răspundere ca în alte cazuri, ridică niște semne de întrebare privind coerența și omogenitatea terminologică la Kremlin. Pentru niște urmași ai ciobanilor veniți din munții Latiniei, care suntem noi, aceasta ar trebui să fie explicabil, a explicat Sobcor, - Quod licet Jovi non licet bovi. Adică ce i se permite generalului Gundeaev nu i se permite, eufemistic vorbind, unui Dodon, fie el și de pe Don. Sau: ce i se permite lui Putin nu i se permite lui Zelenski și, cu atât mai mult, Maiei Sandu!

Și mai există o incoerență ce sare în ochi. Odată ce spețoperația a fost declarată război sfânt, nu era logic ca toți preoții și călugării ruși să pună mâna pe arme și să plece în Ucraina să lupte cu preoții ortodocși de acolo sau, cel puțin, să se tragă de bărbi unii pe alții? Dar ei au procedat viceversa: clericii au rămas să sfințească cu agheasmă armele, rachetele, bombele, dar în tranșee la războiul sfânt i-au trimis să moară pe enoriași.

Acum stau și mă gândesc la Dodon care a anunțat că merge din nou la Muntele Sfânt, de data aceasta doar cu fiul său, lăsându-i acasă pe Țîrdea, Novac et eiusdem farinae. Bine măcar că nu și-a încărcat băiatul cu butoaie de brânză și vin. Dar nu putea pleca fără să ne anunțe? Nu poate comunica cu Dumnezeu fără să știm și noi? Oare nu ar trebui să le fie interzis prin lege politicienilor simularea credinței? Mai ales când îi vedem prin biserici cu lumânări în mână, ținându-le ca pe niște pahare, ca apoi să bombardeze orașe și sate ucrainene... Din cauza lor, în loc să ne îndreptăm sufletul la cele sfinte, să ne înălțăm spiritual, gândul ne duce la fățărnicie și la bigotism. Ei ne poluează lumina și bucuria sărbătorilor!

Al vostru barraban, Ion Buraga


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md