12:25:33 15.12.2019
 
Stiri

PD a elaborat PACHETUL de inițiative, care va sta la baza formării COALIȚIEI de guvernare: „Vom intensifica eforturile pentru a identifica parteneriatul politic, care să ajute Moldova să nu intre într-o CRIZĂ politică și socială de durată”

Politică 09.04.2019 10:42 Vizualizări1161 Autor: Ziarul National
PD a elaborat PACHETUL de inițiative, care va sta la baza formării COALIȚIEI de guvernare: „Vom intensifica eforturile pentru a identifica parteneriatul politic, care să ajute Moldova să nu intre într-o CRIZĂ politică și socială de durată” captură

„Partidul Democrat (PD) a pregătit un pachet social de inițiative, care va sta atât la baza negocierilor de formare a unei coaliții de guvernare, cât și a activității formațiunii în perioada următoare, dacă se va forma o alianță cu participarea democraților”, a declarat astăzi premierul și prim-vicepreședintele democraților, Pavel Filip, într-un briefing de presă organizat după ședința săptămânală a formațiunii conduse de Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui Filip, „Pachetul social pentru Moldova”, care va sta la baza negocierilor pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare, conține temele prioritare ale cetățenilor, dar și care apar pe primele locuri în sondajul de opinie, finalizat zilele trecute.

Majoritatea proiectelor incluse în „Pachetul social pentru Moldova” au fost anunțate anterior de către Vlad Plahotniuc și sunt deja în proces de implementare, a anunțat Filip: „Obiectivul principal al PD, detaliat în „Pachetul social pentru Moldova”, este îmbunătățirea vieții oamenilor, prin salarii și pensii mai bune, noi facilități pentru procurarea locuințelor, sprijin pentru familii și o protecție socială mai puternică pentru cei defavorizați, dar și proiectele de infrastructură, de exemplu drumuri bune”.

Sursa citată a enumerat proiectele principale, inclusiv majorarea mărimii indemnizației unice la nașterea copilului de la 6 303 lei până la 10 000 de lei. „Este o majorare importantă, prin care vrem să încurajăm și să sprijinim familiile, iar pentru acest lucru va fi nevoie să modificăm câteva legi și cu cât mai repede vom avea o majoritate parlamentară și un Guvern deplin funcțional, cu atât mai repede vom putea aproba această inițiativă”, a spus liderul fracțiunii PD în Parlament.

El s-a referit și la inițiativa de lansare a programului „Alocații lunare de stat pentru copii în R. Moldova”. „Vrem să instituim alocația lunară de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului, acordată tuturor copiilor până la 18 ani, fără discriminare. Așa cum a anunțat anterior președintele partidului, Vlad Plahotniuc, alocația lunară de stat va constitui 200 de lei și va fi oferită suplimentar, pe lângă celelalte plăți sociale pe care le primesc astăzi copiii”.

De asemenea, PD intenționează să permanentizeze acordarea ajutorului de 600 de lei pentru pensionari și persoanele care au un venit mai mic de 2 000 de lei. „Vrem și în continuare să fim alături de acești oameni și de aceea am inclus în „Pachetul social pentru Moldova” inițiativa privind permanentizarea ajutorului de 600 de lei oferit pensionarilor și beneficiarilor de alocații sociale în sumă de până la 2 000 de lei lunar, de două ori pe an – cu ocazia sărbătorilor de Paști și de Crăciun”.

Democrații mai promit, în cazul în care se vor regăsi la guvernare, că va fi dublată compensația acordată celor peste 140 de mii de familii în perioada rece a anului. Această compensație va fi de până la 700 de lei și va fi acordată pentru perioada noiembrie – martie a fiecărui an.

Filip a mai spus că pachetul social conține și inițiativa de extinderea Programului guvernamental „Prima Casă”.

„Vom iniția programul „Prima Casă 4”, destinat angajaților din sectorul privat, cărora statul le va oferi compensații de până la 50% din valoarea creditului pentru „Prima Casă”. Mărimea compensației va fi stabilită în funcție de salariul oficial, declarat de beneficiar. Astfel, dacă până în prezent, statul asigura garanția necesară pentru ca angajații din sectorul privat să poată beneficia de programul „Prima Casă”, după votarea programului „Prima Casă 4” aceștia ar urma să beneficieze și de compensarea de către stat a unei sume importante din costul locuinței”.

„Pachetul social pentru Moldova” mai include ca priorități programul național pentru alimentarea cu apă a localităților, construirea sistemelor de canalizare, gestionarea deșeurilor solide, programul „Drumuri Bune 2”, care deja se află în implementare, a adăugat premierul.

„Suntem gata să discutăm acest „Pachet social pentru Moldova” cu partidele interesate să participe la implementarea lui. Credem, însă, că este vital ca această stare de neclaritate politică să ia sfârșit cât mai repede, toate partidele din Parlament să dea dovadă de maturitate și responsabilitate față de cetățeni, să dialogheze pe temele de interes prioritar pentru ei și să muncească pentru a le face viața mai bună”, a declarat Pavel Filip.

Sursa citată a mai anunțat că PD își va intensifica „eforturile pentru a identifica parteneriatul politic, care să ajute Moldova să nu intre într-o criză politică și socială de durată, un parteneriat politic care să fie bazat pe așteptările și nevoile cetățenilor”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

bunduc 09.04.2019 11:23

cei mai maturi sunt PD ne luind in consideratie de actuala sitiatie in parlament ei se axeaza pe interesele cetatenilor.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.12.2019 12:34 Ziarul National Victor Chirilă // „Politica externă e...

13.12.2019 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”

09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md