19:47:33 17.06.2024
Stiri

Filip a DEZVĂLUIT care e prima întrebare pusă de Maia Sandu la consultările de astăzi. „Credem că cele PATRU partide pot identifica un candidat de compromis la funcția de premier… Poate fi și Andrei Năstase. Alegerile pot avea loc în șase luni”

Actualitate 16.03.2021 12:37 Vizualizări4114 Autor: Ziarul National
Filip a DEZVĂLUIT care e prima întrebare pusă de Maia Sandu la consultările de astăzi. „Credem că cele PATRU partide pot identifica un candidat de compromis la funcția de premier… Poate fi și Andrei Năstase. Alegerile pot avea loc în șase luni”


Partidul Democrat (PD) consideră că alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în maximum șase luni, dar totul ar depinde de Maia Sandu, în pixul căreia stă decizia de înaintare a unui candidat la funcția de premier, care urmează să fie agreat de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma „Demnitate și Adevăr” și PD.

„Întrebarea pusă din start de Maia Sandu a fost: alegeri anticipate sau instalarea unui guvern. Adică să fie făcută o foaie de parcurs privind declanșarea alegerilor anticipate, prin propunerea unui premier care să nu fie votat de Parlament, astfel să fie create circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. Noi am propus ca dialogul să fie pornit altfel. Noi am pornit de la faptul că există patru probleme prioritare acum. În primul rând e vorba de gestionarea pandemiei. Prognozele sunt sumbre, iar societatea are nevoie de o mână fermă care să administreze lucrurile în R. Moldova. Desigur că avem nevoie de impunerea stării de urgență, ca militarii și poliția să asigure respectarea restricțiilor impuse de guvern. Trebuie să elaborăm și o strategie de vaccinare, să creștem capacitățile de testare etc. A doua prioritate e grija față de oameni, iar a treia - deblocarea asistenței externe. Este mult prea important să deblocăm cel puțin șase miliarde de lei, pentru ca să acoperim deficitul bugetar. Iar a patra prioritate este pregătirea pentru alegeri libere și corecte, inclusiv extinderea la două zile a votului peste hotare”, a spus Pavel Filip, după consultările de astăzi cu președintele Maia Sandu.

Potrivit lui Filip, toate problemele menționate pot fi rezolvate doar dacă va fi învestit un guvern plenipotențiar, pe un termen limitat.

„Toate acestea, așa cum i-am transmis și președintelui, pot fi rezolvate când ai un guvern funcțional. Dacă este voință politică, atunci pe platforma celor patru partide parlamentare se poate de identificat o garnitură guvernamentală de compromis. Acest guvern, timp de o lună, urmează să vină în Parlament cu toate aceste proiecte de legi, iar Legislativul își asumă responsabilitatea să le voteze. Ulterior, în următoarele trei luni, Parlamentul urmează să nu se întrunească. Vor fi create premise de dizolvare a Parlamentului. După această, în următoarele două luni, are loc perioada electorală. Astfel, în șase luni pot avea loc alegeri anticipate. În această perioadă putem avea un guvern funcțional, finanțarea externă deblocată și un proces de vaccinare pus la punct. Întrebarea mea e dacă putem să ne permitem luxul sau să fim iresponsabili ca în patru luni să intrăm în campania electorală, fără să avem cel puțin 50% din populație vaccinată. Cred că oricum se va ajunge la faptul că alegerile, într-un caz sau altul, vor avea loc în șase luni. Dar depinde dacă va fi un guvern plenipotențiar sau așa cum este acum.

Dacă nu se ia în calcul propunerea noastră, atunci alternativa nr. 1 e un guvern al lui Dodon și Șor, în frunte cu Durleșteanu, iar alternativa nr. 2 - Guvernul Ciocoi în demisie, care va sta până în 2023. Acum mingea e în terenul Maiei Sandu și urmează să ne spună dacă există voință să înainteze un candidat la funcția de premier. Pe platforma celor patru partide parlamentare se poate de găsit un compromis.

Eu am văzut că pe platforma parlamentară este deschidere, mai puțin din partea PAS, pentru ca să se întâmple acest lucru. După asta va trebui să fie coordonată candidatura la funcția de premier cu președintele țării, care are un rol important – semnează decretul. Acest candidat ar putea fi și Andrei Năstase, dacă se agreează candidatura lui între toate formațiunile politice”, a conchis Pavel Filip.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md