20:25:51 17.06.2024
Stiri

Pavel Filip: Preţul paşaportului biometric NU se va micşora

Social 15.03.2014 15:16 Vizualizări3630 Autor: Galina Munteanu
Pavel Filip: Preţul paşaportului biometric NU se va micşora mtic.gov.md


Deşi anterior premierul Iurie Leancă i-a cerut Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) să examineze posibilitatea de a reduce, pentru o anumită perioadă, prețul pentru perfectarea unui pașaport biometric pentru unele categorii de persoane, în special copii și, eventual, pensionari, ministrul Pavel Filpi susţine că nu are această posibilitate.

„Vreau să vă aduc aminte că noi am micşorat mult preţul, de la 1 250 am ajuns până la 700 de lei. Şi astăzi, practic, preţul actelor de identitate sau al paşaportului cetăţeanului R. Moldova sunt orientate spre cost. Cu atât mai mult că şi acordarea gratuită a actelor de identitate, cum ar fi pentru prima documentare, pentru cetăţenii din Transnistria, se efectuează iarăşi din contul profitului Întreprinderii de Stat Registru”, a declarat Pavel Filip în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat la cât s-ar ridica aceste costuri, ministrul a spus că doar preschimbarea paşapoartelor sovietice ar fi costat mai mult decât 33 de milioane de lei. ,,În jur de 15-20 de milioane de lei anual. Mai este şi prima documentare a cetăţenilor R. Moldova. Costurile acestea sunt acoperite din contul întreprinderii. Adică, până la urmă, oricum statul are grijă de acest lucru, pentru că se compensează din dividendele care nu sunt plătite din această cauză”, mai spune ministrul.

Potrivit lui Pavel Filip, în ultimele săptămâni a crescut numărul de solicitări pentru paşapoarte biometrice, însă dă asigurări că angajaţii ministerului se vor descurca.

„Avem suficiente capacităţi pentru a asigura o bună funcţionare a acestui proces. De fapt, am nimerit şi într-o zonă de rezonanţă acuma şi spre schimbarea paşapoartelor sovietice, şi paşapoartele biometrice. În fiecare zi vin tot mai mulţi solicitanţi şi putem ajunge în situaţia chiar să mărim orele de lucru la ghişeele Întreprinderii de Stat „Registru”, poate vom face nişte corecţii acolo, cum ar fi că după ora cinci încă plus două ore sau trei ore vor lucra operatorii doar pentru a perfecta paşapoarte biometrice. În decursul zilei, deci, vor fi asigurate şi preschimbarea paşapoartelor sovietice. Dar, cetăţenii trebuie să cunoască că nu este neapărat nevoie să meargă la un ghişeu care se află în zona teritorială unde locuieşte el, poate merge la oricare ghişeu, în oricare localitate, în oricare raion din R. Moldova să facă acest lucru”, a mai spus ministrul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md