10:35:10 04.12.2022
Stiri

OPINIE // Putin a ucis-o pe Valeria Novodvorskaia

Politică 13.07.2014 10:39 Vizualizări2877 Autor: Ziarul National
OPINIE // Putin a ucis-o pe Valeria Novodvorskaia


Şoc. Pe 12 iulie, Valeria Novodvorskaia, unul dintre cei mai curajoşi militanţi pentru drepturile omului de la Moscova, cel mai intransigent critic al comunismului sovietic şi al regimului Putin, postase pe reţelele de socializare un articol „Конь блед”. Însă în cursul zilei de sâmbătă, 12 iulie 2014, ei brusc i s-a făcut rău. A fost internată într-un spital din capitala Rusiei, unde, în urma unui „şoc toxic-infecţios”, s-a stins din viaţă.

Există, desigur, situaţii, când un om aparent sănătos moare subit, ca ulterior să se demonstreze că l-a ucis o boală latentă de care el habar n-a avut. Aceste situaţii sunt, totuşi, rarisime şi nu par deloc verosimile când vine vorba de Valeria Novodvorskaia, este de părere analistul politic Petru Bogatu.

Disidentă, anticomunistă şi veche luptătoare cu puterea sovietică, arestată de KGB pentru prima oară încă în 1970, dar şi adversară declarată a preşedintelui Putin, ea îşi dădea seama că având gură bogată şi deranjând puternic Kremlinul prin critica sa virulentă şi lipsită de orice menajamente, este expusă unui risc enorm. De aceea, îşi lua măsuri de precauţie şi avea grijă de sănătatea sa.

Din momentul în care Vladimir Putin a devenit director al FSB-ului în 1998, iar mai apoi şef de stat, au fost asasinaţi deputatul Dumei de Stat Galina Starovoitova (1998), scriitorul şi deputatul Iuri Şcekocihin (2003), cunoscutul jurnalist al revistei Forbes Paul Hlebnikov (2004), editorialista ziarului „Novaya gazeta” Anna Politkovskaia (2006), vicepreşedintele Băncii Centrale a Rusiei, Andrei Kozlov (2006), militantul pentru drepturile omului Natalia Estemiriva (2009), dar şi mulţi alţi politicieni, economişti, jurnalişti, publicişti, scriitori, oameni de cultură. Toţi ei s-au opus uzurpării puterii politice de clanul oligarhic de la Leningrad şi unei noi căderi a Rusiei în despotismul oriental.

Se creează impresia că nimeni dintre criticii lui Putin nu este iertat. Cei mai norocoşi dintre ei ori sunt eliberaţi după 10 ani de detenţie precum Hodorkovski, ori se refugiază afară precum Kasparov sau Guriev. Cei mai mulţi însă sunt omorâţi aidoma fostului colonel Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu la Londra de agenţii FSB în 2006.

„Rusia nu mai există”, scria Valeria Novodvorskaia în una din ultimele sale postări, sugerând că ţara sa astăzi nu-i decât un avatar al naţional-bolşevismului. „Putin, adăuga ea, a reuşit să şteargă orice deosebire între el şi Stalin”. Iar Stalin, precum se ştie, nu-şi lăsa în viaţă adversarii. Nu-i omul, zicea el, nu-i problema.

Putin, luându-se după Stalin, greşeşte, fireşte. El însuşi a devenit o problemă pentru lumea civilizată. Una foarte dificilă care, până la urmă, va fi, neîndoielnic, rezolvată.

Petru Bogatu

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 122 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 0 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md