09:45:54 26.04.2019
 
Stiri

ONG-urile pentru egalitate și gen salută decizia CEDO în ceea ce-l privește pe pensionarul internat forțat la Psihiatrie, dar condamnă atacurile asupra Valentinei Buliga

Social 08.09.2018 13:40 Vizualizări753 Autor: Ziarul National
ONG-urile pentru egalitate și gen salută decizia CEDO în ceea ce-l privește pe pensionarul internat forțat la Psihiatrie, dar condamnă atacurile asupra Valentinei Buliga

Platforma pentru Egalitate de Gen și Coaliția Națională „Viața fără Violență în familie” a lansat un apel public prin care își exprimă îngrijorarea în legătură cu „distorsionarea” și inducerea în eroare a opiniei publice în legătură cu decizia CEDO prin care Guvernul de la Chișinău a fost obligat să plătească 7 680 de euro pensionarului din Glodeni, care în 2014 a lovit-o pe ministra Valentina Buliga, iar ulterior a fost internat la Spitalul de Psihiatrie.

„Membrii Platformei pentru Egalitate de Gen și ai Coaliției Naționale „Viața fără Violență în familie” constată că modul în care au acționat organele de drept din R. Moldova este condamnabilă și salută decizia CEDO. Totodată, ne exprimăm îngrijorarea față de modul în care a fost reflectată această știre de către instituțiile media și de atitudinea/poziția societății expusă în spațiul mediatic. Forma în care a fost mediatizată știrea, cât și reacțiile internauților au distorsionat și au indus în eroare cititorii asupra deciziei CEDO și cauzele reclamantului specificate în plângere. Constatăm, cu regret, că foarte multe persoane, prin atitudinea față de acest caz, încurajează violența în societate”, se arată în apelul Platformei.

Sursa citată amintește că, pe de o parte, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-a fost încălcat dreptul la libertate şi siguranţă, iar pe de altă parte justiția din R. Moldova a pornit o cauză penală pentru huliganism.

„Suntem martori la susținerea și promovarea diferitelor forme de agresiune, discriminare și instigare la ură. Majoritatea internauților au asociat acest caz cu situația politică din țară și cu funcția pe care o deținea atunci victima. Astfel, au apărut comentarii de încurajare și apreciere a acțiunii de violență, care a avut loc. Pentru că protecția împotriva discriminării și violenței nu se bazează pe criterii de gen, vârstă, etnie, statut social, apartenență politică, condamnăm orice formă de violență asupra oricărei persoane, precum și încurajarea acțiunilor de violență.

Astfel, îndemnăm societatea să nu tolereze și să nu promoveze agresiunea, discriminarea și violența și să păstreze decența în exprimări. Încurajăm instituțiile media să monitorizeze și, la necesitate, să excludă orice comentariu de instigare la ură și violență de orice fel împotriva oricui, inclusiv a femeilor. Facem apel public către orice persoană: femeie bărbat, tânăr, copil, demnitar sau simplu cetățean, care este victimă sau martor a violenței să raporteze autorităților competente. Doar astfel vom putea construi o societate fără violență”, se mai spune în apelul lansat de Platformei pentru Egalitate de Gen și ai Coaliției Naționale „Viața fără Violență în familie”.

Amintim că partidele de opoziție au cerut demisia deputatei Valentina Buliga, după ce CEDO a constatat că bătrânul a fost internat ilegal la Spitalul de Psihiatrie. De partea cealaltă, Valentina Buliga spune că nu dânsa s-a ocupat de anchetarea pensionarului care a lovit-o acum patru ani în timpul unei întâlniri cu cetățenii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Mihail 08.09.2018 15:35

Toti acum is nemultumiti de faptul ca Guvernarea trebuie sa achite din stat , 8 mii de euro! Da faptul ca din cauza lui Nastase si nasul sau , Moldova a pierdut cite milioane , ati uitat?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2019 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Utopia unui guvern d...

22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md